VIDEO Serge Latouche: „Trebuie să demonstrăm că decreșterea nu este un demers masochist”

Într-o societate capitalistă „toxico-dependentă de creștere”, există economiști care pledează pentru decreștere. Acești oameni cred că putem trăi mai bine, lucrând și consumând mai puțin, reparând mai mult și revoltându-ne mai des împotriva sistemului. Un astfel de specialist internațional a venit săptămâna trecută la București, la Seneca AntiCafe, pentru a ne vorbi despre schimbarea mentalități de consum și despre uzura planificată.

serge latouche decreștere uzură planificată th

Acum o săptămână, participam la lansarea de carte a unui economist francez cunoscut pe plan internațional ca unul dintre cei mai importanți susținători ai teoriei decreșterii și critic aspru al uzurii planificate. Este vorba despre Serge Latouche, autor al cărților „Mic tratat de decreștere senină” și „Deteriorare garantată”.

Serge Latouche a venit în România pentru a se întâlni cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai autorităților, ai instituțiilor de învățământ, cu studenți și cu cetățeni. A discutat despre cum o planetă cu resurse finite nu poate susține o creștere economică și demografică infinită, dar și despre strategiile prin care sistemul capitalist stimulează consumul, prin publicitate, acordarea de credite și programarea defectării produselor la scurt timp după epuizarea garanției.

L-am urmărit pe parcursul conferinței de presă și a lansării de carte. Iată cele mai importante idei:

Unde suntem: creșterea de dragul creșterii

În cărțile sale, Serge Latouche remarcă faptul că societatea actuală a devenit „toxico-dependentă de creștere și avertizează că aceasta acționează ca un „cancer al umanității”. Am încercat să aflăm de la economist de unde vine această obsesie a omului de a crește doar de dragul creșterii.

Ne-a explicat faptul că există o diferență între creștere și dezvoltare, că dezvoltarea nu poate fi durabilă întrucât implică o creștere nelimitată pe o planetă cu resurse limitate și că, de aceea, este necesară decreșterea. În cadrul evenimentului de lansare, a amintit că până și Papa Francisc a pledat pentru o procreare responsabilă.

De ce suntem aici: creșterea, alimentată de uzură

În „Deteriorare garantată”, autorul francez vorbește despre mai multe tipuri de uzură a produselor: uzura fizică, uzura morală și uzura planificată. Toate sunt menite să ne facă să aruncăm mai mult și să cumpărăm și mai mult. Există însă câteva diferențe între acestea.

Trebuie remarcat exemplul dat de Latouche privind modul în care operează compania Apple. Economistul îi acuză că fiecare apariție a unui nou model vine cu toate cele trei tipuri de uzură: compania face mici schimbări tehnice, introduce periferice incompatibile cu versiuni anterioare, și, cu ajutorul marketingului, atașează o valoare morală modelului, astfel încât acesta să fie dezirabil.

Deși, spune el, „este greu de luptat cu fenomenul”, se poate. Trebuie doar perseverență din partea consumatorilor, care pot încerca să își repare produsele, cu ajutorul puținilor tehnicieni rămași pe piață.

De ce am avea nevoie: schimbarea mentalității pentru a decrește

Nu ne naștem toxico-dependenți de creștere”, spune Latouche. „Am devenit, printr-un proces de educație, de formatare a imaginarului nostru.” Pledează pentru „schimbarea mentalității”, „decolonizarea imaginarului” și descurajarea supra-consumului, prin taxe.

Sugerează supra-taxarea mașinilor, stimularea firmelor să renunțe la uzura planificată, reasumarea gestionării banilor și forțarea guvernelor să renunțe la lucrări „delirante”, propuse doar pentru a crea noi locuri de muncă și pentru interesele câtorva oameni de afaceri. Cum pot cetățenii acționa, potrivit lui? Prin inițiative proprii, prin care demonstrează că se poate și altfel, dar și prin „mișcări masive în stradă”.

Avem nevoie de o mișcare populară foarte puternică pentru a determina guvernele să acționeze. Trebuie să demonstrăm că decreșterea nu este un demers masochist, că se poate trăi bine, chiar mai bine, într-o lume fără risipă, unde se muncește mai puțin decât în lumea actuală, în care producem în masă obiecte pe care ajungem să le aruncăm.

Care sunt piedicile: șomajul și sărăcia, pretexte pentru încurajarea creșterii

Dar oamenii ăia nu trebuie să aibă și ei unde să muncească?” Este replica auzită de fiecare dată când încerc să îmi conving tatăl că nu are nevoie de un nou televizor/ computer/ DVD player etc. Este însă într-adevăr creșterea necesară pentru a lupta împotriva șomajului? Iată ce crede economistul francez:

Încotro ne îndreptăm: este era digitală o soluție pentru decreștere?

Deși unii experți susțin că era digitală poate revoluționa dezvoltarea, aducând producția în zona imaterială, Serge Latouche avertizează că asistăm la „o impostură”.

Internetul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Ai impresia că nu consumi resurse când lucrezi la un calculator, însă Internetul se bazează pe o infrastructură mare consumatorare de energie.

Pe lângă reducerea consumului, Latouche susține că trebuie să identificăm sisteme mai eficiente de repartizare a resurselor. Spune că nu este o coincidență faptul că există 800 de milioane de obezi în lume și tot atâția oameni subnutriți, că aruncăm 40% dintre alimentele produse, că folosim 40% din cereale pentru a hrăni bovine și că sunt necesare 10 calorii vegetale pentru a obține o calorie animală.

Pledoaria sa este, așadar, una de schimbare a societății prin exemplul individual, al cetățeanului. Câți suntem însă oare dispuși să renunțăm la o parte din confortul zilnic, de dragul mediului?

spot_img

Ultimele știri