Laszlo Borbely: Unda verde pentru proiectul Rosia Montana

“La Rosia Montana va fi cea mai moderna si mai sigura investitie in sistem inchis din Europa”, a anuntat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Cu prilejul unei conferinte de presa organizate la sediul Ministerului, intrebat despre proiectul minier Rosia Montana, Laszlo Borbely a explicat ca in acest moment el mai asteapta doar o adresa de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, privind descarcarea de sarcina arheologica a zonei aurifere.

Imediat dupa aceea, Ministerul Mediului ar urma sa emita avizul de mediu pentru redeschiderea minei: 
"Nu o sa dau drumul la acest proiect pana ce nu voi fi convins, suta la suta, ca respecta cele mai bune standarde din UE", a promis Laszlo Borbely.

Ministrul roman al Mediului a declarat ca a facut presiuni asupra investitorului canadian, firma Gabriel Resources, si ca acesta i-a promis ca nivelul de cianuri din iazul de decantare va fi sub 3 mg / litru – o concentratie care deja nu mai poate fi masurata prin mijloace tehnice obisnuite. “In SUA limita admisa este de 50 de miligrame, iar in UE limita este de 10 miligrame”, a reafirmat ministrul Borbely.

Pe de alta parte, el a sustinut ca “nu exista nici o tara in lume care sa aiba 300 de tone de aur si 1600 de tone de argint (cantitatile de la Rosia Montana – n.n.) si sa nu doreasca sa le exploateze”.

Pentru a explica decizia de redeschidere a minei, Laszlo Borbely a atras atentia asupra faptului ca la Rosia Montana “s-a facut minerit de 2000 de ani”, iar in ultimii 12 ani, desi activitatea miniera a fost suspendata, poluarea continua sa existe. “Este apa acida, abia la insistentele mele s-a pus un filtru”, a explicat Laszlo Borbely.

Mihai Diac

Foto: www.rosiamontana.org

Citeste si:

Bucurestiul strange semnaturi pentru blocarea proiectului minier Rosia Montana
 

spot_img

Ultimele știri