Ministerul Mediului va aloca anul acesta suma totala de 400 de milioane de lei pentru impaduriri, din care 100 de milioane reprezinta bugetul Romsilva, a anuntat astazi ministrul Laszlo Borbely, cu ocazia inaugurarii Lunii Impaduririlor.
Potrivit acestuia, padurile din Romania au beneficiat anul trecut de 6 ori mai multi bani fata de anul precedent, respectiv 180 de milioane de lei, prin Fondul pentru Mediu.
In paralel, in 2011 mai sunt disponibile fonduri de 229 de milioane de euro prin programul national de dezvoltare rurala (PNDR), a precizat Borbely.
Orice cetatean si proprietar de terenuri a putut accesa fonduri europene pentru impadurirea terenurilor agricole. Pentru un hectar, solicitantii vor putea obtine anul acesta sume mai mari, de pana la 1900 de euro pe hectar, la care se adauga 500 de euro/ha pentru pierderea terenului agricol si 300 de euro pentru administrarea terenului impadurit.
Directorul Romsilva, Vlaerian Soloovastru, a deschis azi Luna Impaduririi alaturi de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, si secretarul de stat in ministerul Mediului, Ioan Apostol, plantand arbusti pe terenul ocolului silvic Snagov.
”Aceasta actiune are loc din 1902, la initiativa de atunci a ministrului Invatamantului de-atunci, Spiru Haret, iar din 2008 a fost consfintita si prin codul silvic”, a declarat Solovastru.
Parcela are doua hectare, iar impadurirea ei va fi continuata de angajatii Romsilva. Potrivit reprezentantilor ministerului Mediului, in cadrul actiunii Prima Impadurire au fost plantate anul trecut 800 de hectare. Pentru anul acesta sunt planificate 12.500 de ha.
”Este foarte important voluntariatul si as vrea sa transmit o incurajare pentru toate autoritatile locale si asociatiile care s-ar putea alatura acestui demers. In romania sunt aprox 13.000 de localitatri, iar daca fiecare ar planta cate un hectar am avea 13.000 de hectare, mai mult decat facem noi intr-un an de zile”, a declarat Borbely. In sprijinul acestui demers, angajatii Romsilva vor planta cate un hectar in plus fata de norma.
Furtul de lemne va deveni infractiune indiferent de cantitate
Ministrul Laszlo Borbely a mai anuntat ca in prezent se lucreaza la un proiect de lege pentru inasprirea sanctiunilor din domeniul silvic. Daca in prezent, potrivit codului penal constituie infractiune utilizarea ilegala a peste 5 metri cubi de lemn, noua lege va considera infractiune utilizarea ilegala a oricarei cantitati.
Ioan Apostol a declarat cea mai mare problema a padurilor romanesti este existenta a circa 500.000 de hectare care nu sunt administrate de nimeni. Potrivit acestuia, in Romania se recolteaza legal 17 milioane de metri cubi de lemn in fiecare an.