Un lant alimentar mai echitabil, subiect de consultare publică a CE

Comisia Europeană (CE) a inițiat o consultare publică pentru a face lanțul de aprovizionare cu alimente din UE mai echitabil, în condițiile în care micii fermieri sunt dezavantajați, spre deosebire de intermediari, informează euractiv.com

alimentar
foto: wikimedia commons

Fermieri, procesatori, distribuitori, retaileri, camerele de comerț, ong-uri, toți actorii implicați sunt invitați să contribuie și să-și trimită propunerile, prin intermediul unui chestionar online. Acestea pot fi trimise până în 17 noiembrie 2017, se arată în documentul Comisiei Europene. 

Comisia Europeană va continua această acțiune, consultând publicul cu privire la trei domenii legate de poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente.  Acestea sunt: practicile comerciale neloiale, transparența pieței și cooperarea cu producătorii.

„Deseori, fermierii lucrează independent unul de altul și nu există o putere de negociere colectivă care să le permită să-și apere interesele în fața celorlalte părți ale lanțului alimentar, așa cum sunt procesatorii și retailerii”, subliniază Comisia Europeană.

Comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan, spune că adesea fermierii sunt cea mai vulnerabilă categorie a lanțului alimentar.

„Fermierii sunt prima legătură a lanțului și fără aceștia nu ar exista etape precum: procesarea, vânzarea și consumul. Totuși, observăm că adesea ei rămân cea mai slabă verigă.”

Parlamentul României a emis anul trecut o lege care să sprijine fermierii mici și produsele locale. Potrivit acesteia, magazinele alimentare erau obligate ca cel puțin 51% din volumul produselor expuse la raft să fie din lanțul scurt de aprovizionare, adică produse locale. În februarie 2017, CE anunța că a început procedura de infringement împotriva României, pentru că nu a modificat această lege pe care a numit-o abuzivă.

Legea a fost criticată în repetate rânduri de comercianți, care au spus că procentul este prea mare pentru a putea fi asigurat producătorii români. Un lant alimentar echitabil pentru Uniunea Europeana!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri