text de Oana Neneciu
La implinirea a zece ani de activitate pe piata romaneasca, Lafarge Ciment Romania si-a reiterat intentia de a se dezvolta sustenabil pe piata romaneasca, asa cum o face la nivel mondial. Compania a anuntat pentru anul 2008 cresterea capacitatii de productie a cimentului cu un milion de tone, dar, in acelasi timp, si investitii considerabile in noi tehnologii eficiente si prietenoase cu mediul, in toate zonele operationale ale Lafarge.
Lafarge Ciment Romania si-a insusit angajamentele Grupului Lafarge pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pana in prezent, investitiile in modernizarea aparatelor de productie au permis reducerea cu peste 20% a consumurilor specifice de energie termica si electrica, iar, in 2006, investitiile pentru coprocesarea deseurilor au permis atingerea unei rate de substitutie a combustibililor fosili cu deseuri de 10%. O alta masura pe care au subliniat-o reprezentantii companiei este programul anual de reabilitare a ariilor exploatate de cele trei societati Lafarge, prin care acestea se redau treptat circuitului natural. Numai in perioada 1998-2006, compania a investit in masurile de mediu aproximativ 50 de milioane de euro, iar in perioada urmatoare, pana in 2012, investitiile vor atinge acelasi nivel, conform declaratiilor presedintelui director general Lafarge Romania, Philippe Questiaux.
Aceste investitii se distribuie pe trei directii: prezervarea resurselor naturale, reducerea emisiilor de CO2 si gestionarea eficienta a deseurilor in conformitate cu Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor.
Banii investiti si proiectele viitoare
Din totalul de 380 de milioane de euro investiti in divizia de productie a cimentului in cei zece ani de activitate in tara noastra, 15 milioane de euro au reprezentat investitii in tehnologii prietenoase cu mediul, in cele doua uzine de productie si in statia de macinare ale companiei. In divizia Gips-Carton, din investitiile totale de 35 de milioane de euro, 12 milioane au fost directionate spre masuri tehnice de protejare a mediului si eficientizare a productiei. Alte doua milioane de euro au fost investite in programele de responsabilitate sociala pe care compania le desfasoara in Romania.
Pe viitor, cel mai important proiect este modernizarea uzinei de la Medgidia, unde compania va investi, pana in 2012, intre 10 si 12 milioane de euro. "Am colaborat si vom colabora in continuare foarte bine cu autoritatile romane. In acest an am obtinut autorizatia integrata de mediu si chiar suntem sub media de emisii prevazute de cerintele IPPC. Investitii se vor face si in continuare in uzina de la Medgidia, investitii care vor totaliza, probabil, 12 milioane de euro in urmatorii patru ani", a subliniat Questiaux.
Lafarge vizeaza pentru viitor aplicarea celor mai bune practici cu privire la prevenirea si controlul integrat al poluarii, dezvoltarea facilitatilor de coprocesare a deseurilor si reducerea emisiilor de CO2: "Ne preocupa sa redam naturii sau circuitului agricol ariile exploatate, respectand atat angajamentele legale, cat si cerintele Grupului Lafarge, formulate in spiritul dezvoltarii durabile", a mai declarat Philippe Questiaux.