Lafarge: Angajamente cimentate fata de mediu

Marii producatori de ciment, acum ceva timp aflati pe lista neagra a poluatorilor, au inceput sa ia masuri serioase pentru ameliorarea consecintelor negative pe care activitatile desfasurate de ei le au asupra mediului. Compania Lafarge Ciment Romania s.a. este una dintre companiile-model la acest capitol, cea mai recenta investitie pentru protectia mediului fiind in valoarede aproximativ 6,5 milioane de euro.

Cum motiveaza conducerea Lafarge preocuparea pentru astfel de investitii? Pare ca totul se reduce la conceptul datoriei: "Avem, bineinteles, angajamente de ordin economic, angajamente fata de mediul inconjurator si tot ceea ce tine de responsabilitatea pe care o avem fata de oamenii care lucreaza si care traiesc in jurul nostru si consideram ca toate aceste lucruri sunt indispensabile pentru a fi eficienti", a declarat Philippe Questiaux, presedinte-director general Lafarge Ciment Romania S.A. si pentru a arata ca acestea nu sunt doar pretentii de CSR de carton, la sfarsitul lunii aprilie, Lafarge Ciment Romania S.A. a inaugurat si pus in functiune, dupa doi ani de la demararea lucrarilor si aproape 200 de specialisti implicati, doua echipamente care au rolul de a diminua efectele nocive asupra mediului a activitatii productive a companiei.

"Sistemul de desprafuire a cuptorului de ciment, pentru care au fost investite 4 milioane de euro, reduce impactul asupra mediului inconjurator pana sub 10mg/Nm3 emisii de pulberi, de cinci ori sub standardele actuale de mediu la acest indicator; se utilizeaza cea mai noua tehnologie de filtrare cu saci de fibra de sticla cu scuturare pe joasa presiune, al carei randament superior a justificat valoarea investitiei", spun reprezentantii Lafarge Ciment Romania.

Cel de-al doilea sistem, pentru care au fost investite 1,5 milioane de euro, are capacitatea de tocare, dozare si injectie a deseurilor solide, si este, asa cum declara reprezentantii companiei, "cea mai mare si cea mai moderna instalatie din Romania care pregateste deseurile solide industriale si menajere sortate, in vederea coincinerarii in cuptorul de ciment; tehnologia folosita este dintre cele mai moderne la ora actuala, avand o capacitate de 5 t/h debit de deseuri tocate injectate.

Sistemul are doua trepte de tocare, stoc intermediar,buncar de amestec, dozator, transportor banda tubulara pe o lungime de peste100 m si injectie pneumatica".De la intrarea sa pe piata romaneasca,acum 10 ani, compania Lafarge Ciment a investit aproximativ 50 de milioane deeuro pentru a imbunatati performantele sale de mediu. Mai mult, in perioada 2007-2012, producatorii de ciment s-au angajat sa dubleze aceasta suma.

spot_img

Ultimele știri