Lafarge Agregate Betoane S.A. si WWF Romania a inaugurat astazi punctul „Belvedere”, situat in perimetrul de exploatare al Lafarge Agregate Betoane SA, de la cariera Suseni, judetul Harghita. Proiectul reprezinta o continuare a implementarii planului de reabilitare a carierei, realizata impreuna cu Organizatia de mediu WWF Romania si Administratia sitului „Natura 2000 – Depresiunea si Muntii Giurgeului”.
„Speram ca prin proiecte de acest gen vom reusi sa aratam ca, pe langa activitatile comerciale, companiile au o responsabilitate in a mentine si a restaura zonele de care beneficiaza. Exploatarea nu se termina odata ce nu mai exista produse de extras, ci abia dupa ce zona este complet restaurata, iar acest proiect va incerca sa exemplifice acest principiu.” a declarat Magor Csibi, Director de Program, WWF Romania.
Punctul „Belvedere” a fost generat prin amenajarea taluzelor limitrofe carierei pe o lungime de aproximativ 500 m, protectia pentru prevenirea caderilor in gol fiind o preocupare a echipei de proiect. Planul de reabilitare a carierei constat, in aceasta faza, si in plantarea a 3000 puieti de pin, molid si salcie care asigura ambientarea spatiului si ofera conditii prielnice speciilor de pasari si animale caracteristice zonei. Astfel a fost realizat un spatiu special destinat celor care doresc sa admire peisajul din Depresiunea si Muntii Giurgeului oferind totodata siguranta necesara si informatii privind aria protejata.
„Ne bucuram nespus ca am finalizat acest punct de Belvedere, deoarece am reusit sa transformam locul intr-un spatiu sigur si util celor care viziteaza zona; peisajul poate fi admirat pe o raza apreciabila, iar trecatorii pot sa o faca fara a fi expusi la riscuri de accidentare. De la cota 935m se pot observa atat pasarile caracteristice ariei protejate si peisajele minunate din jur, cat si cariera noastra de andezit care este una dintre cele mai mari exploatari de suprafata din Romania” a declarat Adam Paczoska, Director National Lafarge Agregate .
Exploatarea zacamantului de andezit Suseni-Chileni a fost deschisa inca din anii 1940 – 1950. In anul 2001 Lafarge Agregate Betoane SA preia cariera, in prezent aceasta avand 6 trepte de exploatare si o suprafata de circa 100 de hectare. Capacitatea de prelucrare este de aproximativ 1 milion de tone anual, fiind una dintre cele mai mari cariere de andezit din tara.
Lafarge Romania si WWF Programul Dunare-Carpati Romania au semnat in octombrie 2009 un acord de parteneriat pentru perioada 2010 – 2013, intarind si pe plan local parteneriatul global existent intre cele doua organizatii internationale. Lafarge este membru al WWF Corporate Club, o platforma de comunicare creata de catre WWF Romania pentru a impartasi mediului de afaceri, altor organizatii si persoanelor interesate misiunea si planul de actiuni local si global, invitand partile interesate sa se alature eforturilor de conservare a biodiversitatii, utilizarii rationale a resurselor si reducerea impactului asupra mediului inconjurator. De asemenea, Lafarge implementeaza alaturi de WWF proiectul ,,Zona Matasaru – O noua viata pe malul raului Arges”, proiect ce isi propune sa dezvolte un model de reconstructie ecologica si conservare a biodiversitatii intr-o fosta zona de exploatare a Lafarge Romania.