Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a inceput demersurile pentru accesarea unei finantari nerambursabile pentru un proiect de amenajare a unui traseu turistic de tip city break de-a lungul lacurilor Floreasca si Tei.
Proiectul “Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei (si zona adiacenta lor)” a fost aprobat in sedinta de vineri, 29 octombrie 2010, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Potrivit proiectului, in zona lacurilor Tei si Floreasca, turistii vor putea practica sporturi nautice si vor avea la dispozitie doua amfiteatre si o sala polivalenta. Amfiteatrele vor avea scene plutitoare care vor gazdui evenimente culturale si vor fi amenajate si piscine, cu plaje. De-a lungul malurilor ar urma sa fie amenajate sase porturi pentru ambarcatiunile turistice care fac legatura intre toate punctele de interes nou create. De asemenea, proiectul prevede amenajarea a 12 debarcadere de unde turistii vor putea inchiria ambarcatiuni pentru agrement sau schi nautic.
"In zona de nord a capitalei exista posibilitatea de a crea un circuit turistic prin extinderea parcursului navigabil pe raul Colentina, prin integrarea lacurilor Floreasca si Tei in acest circuit. In prezent, parcursul navigabil al vaporaselor turistice se limiteaza la arealul Lacului Herastrau, cu toate ca intre lacurile Floreasca si Herastrau exista o ecluza functionala ce permite trecerea vaporaselor turistice. Posibilitatea extinderii acestui parcurs se va realiza prin amenajarea lacurilor Floreasca si Tei si construirea unei ecluze intre aceste doua lacuri", a declarat pentru reen Report Carmen Chicu, sef serviciu relatii publice ALPAB.
Investitie de 20 de milioane de euro
Proiectul urmareste sa dezvolte transportul alternativ si sursele de energie regenerabila. Astfel, sistemele pentru biciclete si cladirile de servicii vor fi alimentate cu energie provenita de la panouri solare.
"Lacurile Floreasca si Tei nu au mai fi putut fi folosite pentru agrement in ultimii ani din cauza acumularilor de depuneri si degradarii malurilor si a ecluzelor. De aceea lucrarile de amenajare a canalului navigabil constau in lucrari de pregatire a cuvei lacurilor Floreasca si Tei. Acestea vor permite navigarea in sensul si pe amplasamentele care sa contribuie la indeplinirea obiectivelor turistice", a adaugat reprezentanta ALPAB.
De asemenea, traseul turistic va fi dotat cu toalete, puncte de salvamar, banci, case de bilete si alte facilitati pentru turisti.
Valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro, din care 40% reprezinta cheltuielile eligibile pentru Programul Operational Regional 2007-2013, Axa 5 « Dezvoltarea regionala si promovarea turismului, iar 60% ar urma sa vina de la bugetul local.