Forum privind dezvoltarea energiilor curate din zona Marii Negre

Stabilirea unei strategii comune privind dezvoltarea energiilor regenerabile in regiunea Marii Negre este principalul subiect ce va fi discutat la Forumul Regional al Energiilor Regenerabile in zona Marii Negre, care va avea loc intre 8 si 10 noiembrie 2010 la hotel Intercontinental in Bucuresti, Romania.

La forum vor participa guverne si autoritati locale din tarile riverane Marii Negre, reprezentanti ai Comisiei Europene, agentii si/sau asociatii din domeniul energiilor regenerabile, operatori energetici in regiune, ONG-uri de mediu si multi altii.

„Forumul Regional al Energiilor Regenerabile in zona Marii Negre urmareste sa devina pentru doua zile vocea energiilor regenerabile in aceasta regiune si elaboreaza primii pasi in definirea strategiei domeniului surselor de energie regenerabila in regiunea Marii Negre”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Regiunea Marii Negre ar putea oferi solutii pentru diversificarea aprovizionarii cu energie datorita potentialului sau de regenerabile, neexplorat. Energia vantului, a valurilor si energia solara ar putea sa o transforme intr-un element cheie in strategia energetica europeana.

Europa are o experienta considerabila in promovarea surselor de energie regenerabila si in definirea legislatiei adecvate. Angajamentele UE pentru reducerea CO2 cu 20%, producand 20% din energia totala (transport, incalzire, racire & iluminat si energie electrica) din surse regenerabile si imbunatatind eficienta energetica cu 20%, toate pana in 2020, reprezinta o provocare considerabila pentru sectorul energetic de astazi.

Cooperare intre statele de la Marea Neagra

Initiativa Comisiei Europene "Black Sea Synergy" angajeaza Uniunea Europeana sa ajute tarile din regiune sa "dezvolte un plan care sa se concentreze mai clar pe surse alternative de energie, eficienta si economie energetica". Pe aceasta baza, tarile din regiune ar trebui sa promoveze responsabilitatea regionala, dezvoltand cooperari semnificative legate de energie din surse regenerabile.

Consumul mediu de energie pe metru patrat in spatiul de locuit in tarile riverane Marii Negre este de aproximativ 2-3 ori mai mare decat in Europa de Nord, ba mai mult, intr-una din patru gospodarii cantitatea de spatiu incalzit pe persoana este sub standardele minime de sanatate in timp ce dispozitivul de incalzire disponibil consuma de 2-3 ori mai mult combustibil decat standardul tehnic uzual.

Pentru ca sursele de energie regenerabila sa fie valorificate la potentialul lor maxim sunt necesare o analiza aprofundata si eforturi intense politice, juridice, financiare, administrative, sociale, culturale, economice si legate de aspecte de marketing. Lipsa de coordonare intre guverne a sufocat eforturile de abordare a securitatii energetice. Sectorul public si privat ar trebui sa lucreze impreuna si este necesara directionarea la nivel national si regional, se mai aratat in comunicat.

In aceste conditii, Forumul Regional al Energiilor Regenerabile la Marea Neagra trebuie sa se concentreze asupra unor politici de energie regenerabila si schimbari climatice, stimularii de masuri si mecanisme inovatoare de promovare a surselor regenerabile de energie, inclusiv cercetare-dezvoltare, si cooperarii semnificative regionale privind energiile regenerabile, cu o privire strategica a caii de urmat.

Forumul va fi organizat de Fundatia Gillier Humanity si asociatiile din Romania din acest domeniu SUNE – Asociatia Patronala Surse Noi de Energie, ACPR – Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, FPEn – Federatia Patronala Energia, in cooperare cu Consiliul Judetean Prahova si Agentia de Eficienta Energetica si Energii Regenerabile – AE3R, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania.

Pentru inscrieri si mai multe informatii, vizitati site-ul evenimentului.

spot_img

Ultimele știri