Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lacurile din Groenlanda dispar brusc

Suprafata de gheata care se topeste din cauza schimbarilor climatice poate duce la evenimente dramatice in Groenlanda, cum ar fi scurgerea brusca, cu forta Cascadei Niagara, prin crapaturi, a lacurilor formate la suprafata calotei, au aratat expertii, citati de Reuters.

Temperaturile globale in crestere vor cauza o crestere a topirii ghetii de la suprafata ariilor extinse de gheata cum este Groenlanda, iar topirea ghetii formeaza deseori lacuri foarte mari.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca atunci cand aceasta apa ajunge la baza calotei, va cauza miscari ale acesteia mai mult decat se credea initial.

Dar cercetatorii de la Institutul Oceanografic din Massachusetts si de la Universitatea din Washington au aratat ca desi aceasta suprafata de gheata lubrifiaza baza ghetarului, acest proces de unul singur nu poate cauza pierderi catastrofale de masa de gheata, asa cum se tem unii.

Apa de la suprafata ghetii este responsabila doar pentru miscarea usoara a sase ghetari periferici, cei care descarca apa in ocean, pe care expertii le-au monitorizat.

In verile anilor 2006 si 2007, oamenii de stiinta au folosit instrumente seismice, monitoare la nivelul apei si Sistemul de Pozitionare Globala pentru studierea a doua asemenea lacuri si miscarilor ghetii. Acestia au folosit si imagini din satelit si elicoptere pentru a determina progresul ghetarilor care se misca spre coasta. In iulie 2006, oamenii de stiinta au documentat dranarea brusca si completa a unui lac de 5,7 km patrati. Intregul lac a disparut in 24 ore prin gheata.

„Este extrem de dramatic. Descarcarile de apa din timpul acelei perioade au fost mai rapide decat caderea Cascadei Niagara”, a aratat Sarah Das, de la Institutul Oceanografic, care a participat la studii.

Cum lumina soarelui si aerul cald topesc suprafata calotei, apar mii de asa numite lacuri supraglaciare la suprafata calotei Groenlandei in fiecare vara. Conform imaginilor din satelit, cercetatorii au aflat ca aceste lacuri pot disparea repede, dar nu puteau determina viteza cu care acest lucru se intampla.

„Groenlanda pierde o masa semnificativa de gheata in fiecare an si adauga o contributie din ce in ce mai mare de gheata oceanelor, prin urmare cresc nivelurile apelor. Acest lucru s-a accelerat”, a spus Das.

„Ceea ce putem sustine pe baza descoperirilor noastre este ca mecanismul responsabil pentru aceasta accelerare nu provine de la apa de suprafata formata pe calota glaciara, mecanism care a fost propus ca una dintre cauze”, a mai subliniat Das.

Ian Joughin, un alt cercetator care a participat la studii, a spus ca oamenii de stiinta incearca sa inteleaga care sunt celelalte mecanisme care contribuie la pierderile actuale de gheata in Groenlanda.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri