Cercetătorii în domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit că lacul situat în zona montană a orașului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format în anul 1920 prin surparea unei galerii de mină abandonate din fostul filon Domnișoara, iar de-a lungul anilor apa strânsă în cavitatea formată a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific în jurul său.
Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii în anul 1970 și e un unicat în lume deoarece oglinda lacului își schimbă culoarea în funcție de lumină. Sperăm să fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natură și pentru cei care aleg să-și petreacă vacanța la sfârșit de săptămână la poalele vârfului Mogoșa din Munții Gutâi”, a declarat primarul orașului Baia Sprie, Dorin Pașca, potrivit Agerpres.
Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este dată de compușii sulfuroși cu conținut neferos, apa primind în funcție de lumina soarelui reflexe de smarald până spre verde-albăstrui sau cristalin.
Citește mai mult pe RTV.net