Lacul Aculeo din Chile, cu o suprafaţă de aproape 12 kilometri pătraţi şi o adâncime de aproximativ şase metri, a dispărut complet de pe hartă. Înainte principala atracţie turistică de lângă capitala țării, lacul a fost afectat de secetă, dar și de turismul nesustenabil și de agricultură.
Cei 10.000 de locuitori din zona lacului Aculeo, aflat la 70 de kilometri de capitala Santiago de Chile, trăiau din veniturile obținute vara din turism. Hotelurile, campingurile şi restaurantele erau arhipline de turiști care veneau să înoate și să practice sporturi nautice.
Însă nivelul lacului a început să scadă gradual începând din 2011, în principal din cauza secetei. Locuitorii şi experţii citează scăderea drastică a precipitaţiilor – principala sursă de aprovizionare cu apă a lacului – supraconsumul din agricultură şi urbanizarea haotică a zonei.
Dacă în anii 1980 precipitaţiile medii erau de 350 mm pe an în centrul statului Chile, precipitaţiile din 2018 au scăzut la jumătate, iar specialiştii estimează că în anii care vor urma cantităţile de apă aduse de ploaie vor scădea şi mai mult din cauza modificărilor climatice.
Absenţa ploilor nu este totuşi singurul factor care se face vinovat pentru această catastrofă ecologică. Atunci când lacul era încă plin cu apă, iar turismul local se afla la apogeul său, regiunea a devenit atractivă pentru constructorii de magazine şi reşedinţe, ai căror proprietari îşi amenajau şi piscine. Acest factor a avut drept consecinţă o creştere semnificativă a cererii de apă într-un interval de timp foarte scurt.
Agricultura, pe de altă parte, are nevoie de mai multă apă pentru irigaţii în perioadele de secetă, cauzând o supraexploatare a rezervelor de apă. Cultura de avocado, de exemplu, necesită mari cantităţi de apă.
În vara lui 2018, lacul Aculeo secase complet, iar în urmă n-a rămas decât un peisaj sumbru o scoarţă cu multe crăpături, schelete de animale, ambarcaţiuni părăsite şi copaci uscaţi.
Aproape 70% din populaţia chiliană trăieşte în zone afectate de secetă, unde precipitaţiile au scăzut într-o manieră semnificativă în ultimii ani. Specialiştii estimează că temperaturile vor continua să crească până în 2030 şi că nivelul apei din bazinele hidrografice din centrul ţării va scădea cu până la 30%.