„Laboratorul verde al reciclarii”

Un autocar de lux a devenit laborator didactic

Datorita mobilitatii lor, mijloacele rutiere servesc, din ce in ce mai frecvent, nu doar pentru transportul unei incarcaturi, ci si ca platforma pentru anumite echipamente, scumpe sau costisitoare, care sunt necesare in diferite regiuni ale tarii.

Un exemplu recent este „Laboratorul verde al reciclarii”, proiect derulat, in comun, de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Mediului si Padurilor si de compania Eco-Rom Ambalaje.

Proiectul „Laboratorul verde al reciclarii” are ca scop educarea elevilor in spiritul respectului fata de mediul ambiant, prin deprinderea regulilor de colectare selectiva a deseurilor. Potrivit initiatorilor sai, programul reprezinta o inovatie in ceea ce priveste proiectele educationale. Este adresat copiilor din clasele a III-a, parintilor si cadrelor didactice, reprezentand o noutate atat din punctul de vedere al continutului informational, cat si al formatului revolutionar pe care il propune: „educatia experientiala”.

„Laboratorul verde” este un autocar provenit din Spania, modificat si adaptat pentru mintile curioase si inventive ale copiilor romani.

Masina a fost cumparata, second hand, de Eco-Rom Ambalaje, dupa care a fost transformata intr-un cabinet multimedia, dotat cu aparatura de ultima generatie.

„Am ales un autocar pentru ca ne trebuia mobilitate”, ne-au explicat reprezentantii Eco-Rom.

Autobuzul este marca Volvo Irizar. Pentru adaptarea la necesitatile programului educativ din Romania, autocarul a fost modificat radical, sub indrumarea unui colectiv de arhitecti. Toate scaunele au fost demontate, pentru a configura, in locul acestora, doua compartimente necesare activitatilor didactice.

O componenta suplimentara importanta a fost un generator de curent, necesar pentru alimentarea echipamentelor electronice, oferit de Pramac, firma specializata in echipamente de producere a energiei electrice.

Elevii lucreaza pe tablete conectate in retea

Scenariul educativ presupune accesul si activitatea in autocar, simultan, pentru toti elevii unei clase care formeaza o echipa. Fiecare elev se instaleaza la un post de lucru, dotat cu tableta grafica, integrata in bord. Tabletele sunt legate in retea, astfel incat copiii pot coopera intre ei.

Principalul material video, reprezentand un film de animatie, se deruleaza pe un monitor de mari dimensiuni, aflat in fata tuturor copiilor. Urmand instructiunile primite pe monitor, copiii lucreaza pe tabletele lor grafice.

Scopul „jocului” este recunoasterea si colectarea selectiva a diferitelor tipuri de deseuri de ambalaje, prin depunerea lor in containere special destinate: cel albastru (pentru hartie), cel verde (pentru sticla) si cel galben (pentru plastic si metal). Depunerea deseurilor in containerul potrivit aduce puncte in plus pentru intreaga echipa, iar depunerea gresita duce la depunctare.

Primul film didactic 3D din Romania

Pentru prima data in Romania, un program video educativ este realizat in sistem 3D. Pentru a trai cat mai fidel experienta virtuala, elevii poarta ochelari speciali pentru vizualizarea imaginilor.

Copiii poarta ochelari speciali pentru vizualizare 3D

Laboratorul mobil va face un turneu prin 25 mari orase ale Romaniei, provocandu-i la intrecere pe elevi, dar si pe principalii lor indrumatori – cadrele didactice.

La final, elevii clasei a III-a castigatoare vor fi premiati de Eco-Rom Ambalaje cu o excursie la o fabrica de reciclare din Romania.

„Laboratorul verde al reciclarii” a fost prezentat oficial, la inceputul lunii octombrie 2012, intr-o actiune desfasurata la sediul Ministerului Mediului si Padurilor. La inaugurare au participat ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si directorul general al Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu.

Pentru a spori impactul mesajelor transmise, proiectul educational „Laboratorul Verde al Reciclarii” este sustinut si de vedeta tv Dana Razboiu.

In primul semestru al anului scolar 2012-2013, programul se desfasoara in 25 de localitati: Bucuresti, Pitesti, Targoviste, Ploiesti, Slobozia, Constanta, Tulcea, Focsani, Iasi, Roman, Bacau, Sfantu Gheorghe, Brasov, Targu Mures, Medias, Sibiu, Cluj Napoca, Zalau, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Deva, Targu Jiu, Craiova si Alexandria. In total, de aceasta prima campanie educativa vor beneficia peste 5.000 de elevi, din 52 de scoli.

Grija fata de mediu devine un mod de viata

Ne bucuram ca exista initiative de educare a copiilor, venite din partea unor autoritati responsabile, precum Eco-Rom Ambalaje. Sustinem acest gen de programe educationale, constienti fiind de necesitatea integrarii colectarii selective in rutina noastra zilnica. Cu cat vom acorda mai multa atentie acestui fenomen si ii vom intelege rolul important, cu atat calitatea vietii noastre, a tuturor, se va schimba vizibil in mai bine. Avem incredere in generatia tanara, in capacitatea ei de a intelege ca grija fata de mediu nu este o optiune, ci un principiu de viata”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Pe de alta parte, directorul general al Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu, a precizat ca educatia ecologica a copiilor este menita sa faciliteze si activitatea de colectare selectiva a deseurilor in viata reala: „Eco-Rom Ambalaje investeste in indeplinirea obligatiilor legale de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, inclusiv prin sustinerea campaniilor de informare si constientizare a populatiei.

Programul educational al elevilor din ciclul primar este o componenta semnificativa a investitiei pe care organizatia noastra o aduce pentru schimbarea mentalitatii si a comportamentului generatiilor prezente si viitoare. Colectarea selectiva trebuie sa devina un gest obisnuit, iar experienta inedita din «Laboratorul Verde al Reciclarii» cu siguranta ii va face pe cei mici sa plaseze corect deseurile de ambalaje in containerele special dedicate colectarii selective, amplasate in fiecare oras”.

O prezentare convingatoare a oportunitatii noului program educativ o ofera si vedeta de televiziune, Dana Razboiu.

„Cand am intrat cu copiii in «Laboratorul Verde», le-am vazut reactia. Ma gandeam ca o sa le placa, dar, credeti-ma, bucuria lor mi-a depasit asteptarile. Au chiuit si au sarit de fericire cand le-am spus ca ne vom juca pe tablete impreuna, ca vor participa la un concurs si ca trebuie sa stranga cat mai multe puncte pentru clasa lor”, povesteste Dana.

Dupa parerea ei, mesajul educativ va ajunge, prin intermediul copiilor, si la adulti, ceea ce reprezinta un beneficiu suplimentar. Totusi, principalul grup-tinta ramane cel al copiilor.

„Daca un adult arunca gunoiul in locuri nepotrivite, fara sa fie constient de consecinte, si face acest lucru de 20 sau de 30 de ani, probabil ca e prea tarziu sa-l mai invatam ca e gresit, sa mai corectam ceva. Cine a incercat vreodata sa slabeasca sau sa renunte la fumat stie ca nu e deloc simplu sa schimbi un obicei inradacinat de zeci de ani in comportamentul unui om; insa, copiii pot fi invatati, ei sunt receptivi, sunt dornici, sunt entuziasti si perfectionisti. Daca vrem sa schimbam ceva in Romania, trebuie sa ne indreptam spre copii; trebuie sa avem rabdare pentru ca roadele acestui proiect, in care investim acum, se vor vedea in timp, cand Romania va fi o tara mult mai curata si mai responsabila”, subliniaza Dana Razboiu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri