Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a anuntat, marti, ca in dotarea municipalitatii a intrat un laborator mobil pentru monitorizarea mediului inconjurator. Noul autovehicul, dotat cu antene si instalatii sofisticate, a fost achizitionat in cadrul unui program Phare in valoare de 298.000 de euro, care vizeaza crearea unui sistem de monitorizare in timp real a factorilor de mediu pentru a trage un semnal de alarma atunci cand se inregistreaza depasiri ale valorilor acceptate in privinta calitatii aerului, solului, apei potabile, celei menajere si industriale si chiar a apelor curgatoare.
Asa s-a ajuns la aparitia unui laborator mobil care se poate deplasa oriunde este nevoie in oras, pentru efectuarea de analize rapide, la fata locului si stabilirea nivelului de oxid de carbon, ozon, bioxid de sulf, oxizi de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, compusi organici volanti din aer si de stabilirea si/sau depistarea metalelor grele, fenolilor, detergentilor, pesticidelor sau cianurilor din apa Laboratorul mobil va merge in diferite zone ale orasului, prima fiind, potrivit primarului Dumitru Nicolae, Drumul de Centura, "granita" intre oras si combinatul siderurgic Arcelor Mittal.
"Dupa inregistrarea tuturor datelor si analizarea lor de catre specialisti din cadrul Primariei si Universitatii Dunarea de Jos, informatiile vor fi publicate pe site-ul primariei, astfel incat galatenii sa fie in cunostinta de cauza ce respira, beau sau pe ce calca", a spus Dumitru Nicolae.
Pe baza acestor informatii specialistii de la Universitatea Dunarea de Jos vor elabora harti de risc si studii de fezabilitate pentru remedierea situatiilor nesatisfacatoare in domeniul starii mediului in zona Galati.
In faza a doua a proiectului, laboratorul va fi dotat si cu aparatura necesara monitorizarii calitatii mediului, prin masurarea radioactivitatii, zgomotelor si vibratiilor din oras. De altfel, municipalitatea galateana a achizitionat si un laborator mobil de masurat zgomotele, in valoare de 80.000 de euro.