Kyoto: obiective imposibil de atins

Text de Alexandra Kartman

La aproape 11 ani de la ratificarea Protocolului de la Kyoto, Japonia risca sa nu poata respecta angajamentele luate odata cu semnarea acordului.

Cele 169 de tari care au participat la ratificarea Protocolului de la Kyoto si-au asumat responsabilitatea ca, intre 2008 si 2012, sa reduca emisiile nationale de CO2 cu un anumit procent fata de anul de baza 1990. Pentru tarile aflate in continua dezvoltare, tinta stabilita initial se dovedeste a fi foarte greu de atins. Este cazul Japoniei, care, fiind in plina ascensiune economica, a inregistrat o crestere a emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 8% intre aprilie 2005 si martie 2006.

Cotidianul de afaceri nipon "Nikkei" titreaza, citand un raport guvernamental, ca in timp ce se asteapta ca emisiile din industrie sa scada cu 9%, cele provenind din gospodarii vor creste, probabil, cu 13%-16%, iar cantitatea de CO2 emisa de centrele de birouri se va mari cu 29%-31%.

Asa cum atragea atentia primul-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, japonezii trebuie constientizati cu privire la consecintele pe care le poate avea aceasta crestere constanta a nivelului ridicat al emisiilor de CO2 provenind din gospodarii.

Protocolul, care parea solutia salvatoare la problema incalzirii globale, incepe sa-si arate limitele. Eficienta Acordului de la Kyoto este subminata nu doar de lipsa conformarii tarilor semnatare la obiectivele fixate, ci si de favorizarea tarilor dezvoltate in raport cu cele sarace. Daca tarile bogate isi pot permite prin intermediul schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, sa-si duca la indeplinire angajamen te le, tarile sarace nu pot beneficia de astfel de avantaje. In schimb, brokerii londonezi obtin castiguri uriase din coordonarea proiectelor de reducere a emisiilor poluante in tarile in proces de dezvoltare, cele mai multe in India si China.

Marea Britanie este si ea in pericol de a rata atingerea unui obiectiv de mediu, de data aceasta a unuia privind cresterea procentului de folosire a resurselor regenerabile pentru energie. Cel putin asa spun mai multe organizatii de protectie a mediului – printre care se numara Greenpeace, Prietenii Pamantului, Asociatia Energiei Regenerabile si Fundatia New Economics – care i-au cerut premierului britanic Gordon Brown sa revizuiasca politica energetica a tarii. In scrisoarea adresata acestuia, organizatiile avertizeaza ca, in cazul in care Brown nu va lua masuri privind strategia energetica, Marea Britanie nu-si va atinge obiectivele pentru combaterea incal – zirii climatice. Organizatiile i-au comunicat in scris premierului ca "ar fi pacat ca leadershipul aratat de Marea Britanie in adoptarea acestor obiective in martie sa fie acum erodat de lipsa grava de ambitie din politica noastra interna".

Obiectivul fixat de Uniunea Europeana pentru Marea Britanie vizeaza utilizarea in proportie de 20% a energiei din surse regenerabile pana in 2020.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri