Kronospan Sebes demonteaza noua instalatie de formaldehida

Noua instalatie de formaldehida ridicata fara autorizatie de constructie pe platforma Kronospan Sebes va fi demontata incepand de miercuri, a anuntat, marti, directorul de productie Adrian Bacila.

Compania se va incadra astfel in termenul de 30 de zile dat de autoritati, care expira in 28 octombrie, pentru a demola instalatia ridicata, in proportie de 90 la suta, fara acord de mediu si fara autorizatie de constructie. Daca instalatia nu va fi demolata pana la sfarsitul lunii octombrie, compania va fi amendata cu 100.000 de lei.

Adrian Bacila a declarat ca decizia de demontare a instalatiei si trecerea ei in stare de conservare intr-o locatie foarte apropiata a fost luata, saptamana trecuta, de presedintele Adunarii Generale a Actionarilor. In paralel, compania va incerca sa obtina autorizatiile necesare functionarii instalatiei de formaldehida cu o capacitate de 60.000 de tone anual, dublu fata de cea care functioneaza legal in prezent.

Directorul Bacila a afirmat, totodata, ca nu se va renunta la actiunea de contestare inaintata in instanta privind cererea autoritatilor de a demola instalatia, motivand ca aceasta era in curs de autorizare. Potrivit insa unei declaratii date la Alba Iulia, in septembrie, de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, acordul de mediu nu mai putea fi dat in aceasta faza de Agentia Regionala de Mediu Sibiu, deoarece constructia instalatiei s-a realizat contrar prevederilor HG nr. 1213/2006, adica inainte de solicitarea acestui acord.

In alta ordine de idei, in aceeasi conferinta de presa, dupa ce un grup de salariati au afirmat ca exista o lipsa de angajati care ii afecteaza in mod direct pe ei, directorul Adrian Bacila a recunoscut ca unitatea din Sebes se confrunta cu un exod de personal nemaiintalnit in cadrul celorlalte societati din cadrul concernului Kronospan.

Bacila nu a vrut sa dea date concrete in acest sens, dar a declarat ca in lunile iulie-august au plecat multi din cei 547 de angajati, lucru pe care nu-l poate pune exclusiv insa pe scandalul declansat de noua instalatie de formaldehida.

Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, pe platforma Kronospan din municipiul Sebes, investitie evaluata la zece milioane de euro, provoaca, de peste o jumatate de an, o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor.

A fost organizat si un referendum local, in 23 septembrie, nevalidat insa din cauza prezentei reduse la urne a locuitorilor din Sebes. Chiar daca referendumul ar fi fost validat insa, consultarea publica nu ar fi avut nicio finalitate juridica in ceea ce priveste noua instalatie de formaldehida de pe platforma Kronospan.

Conducerea companiei a sustinut, in repetate randuri, ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie, lucru stabilit, spun ei, de verificarile facute de catre Agentia de Protectia Mediului Alba, care nu a constatat emisii peste normele legale, si de Centrul de Mediu si Sanatate Cluj Napoca. Reprezentantii societatii mai spun ca tehnologia folosita este astfel programata incat opreste automat productia daca sunt inregistrate conditii anormale de lucru, evitandu-se astfel aparitia conditiilor de risc major.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri