Korodi: România și-a redus, după 1989, la mai puțin de jumătate emisiile de gaze cu efect de seră

România și-a redus, după 1989, la mai puțin de jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, a declarat Attila Korodi, ministrul mediului și schimbărilor climatice și vicepreședintele Adunării Națiunilor Unite de Mediu (UNEA), la Summit-ul Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, de la New York.

România s-a aflat de la început în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice. Țara noastră fost primul stat care în 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se să-și diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de seră, față de anul său de referință, 1989”, a spus Attila Korodi.

Țara noastră fost primul stat care în 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se să-și diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de seră, față de anul său de referință, 1989. Datele inventariate în 2012 arată că angajamentul a fost îndeplinit și depășit semnificativ, reducerile de emisii GES ale României fiind de 58%.

În 2012, China înregistra emisii în creștere cu 190% față de nivelul anului 1990, în timp ce SUA atingea emisii de peste 6,8 miliarde de CO2, în creștere cu 4,3% față de anul 1990. La nivel european emisiile au înregistrat o scădere de 20% în aceeași perioadă, situându-se la 4,7 miliarde de tone CO2.

La New York, SUA au anunțat o reducere de 300 de milioane de tone a emisiilor proprii de CO2 până în anul 2030 și au cerut ca economiile dezvoltate, dar și cele emergente să se ralieze acestui efort, acționând ca o comunitate globală. În replică, China a subliniat că a contribuit cu 58% la economiile globale de energie realizate în ultimii 20 de ani.

Declarația privind Prețul Carbonului

În acest context, un subiect foarte important pe agenda summit-ului l-a constituit Declarația privind Prețul Carbonului – Carbon Pricing Statement – o inițiativă a Băncii Mondiale. Declarația este menită să stimuleze un angajament fără echivoc al statelor, dar și al mediului privat în a dezvolta un mecanism de piață care să genereze o creștere economică sustenabilă și durabilă, cu emisii reduse de carbon. Alături de statele participante, peste 30 de companii globale de business s-au angajat să susțină declarația și implicit extinderea și consolidarea pieței carbonului.

La rândul său, România a semnat această declarație, alături de majoritatea covârșitoare a Statelor Membre UE, furnizând un semnal puternic în favoarea extinderii la nivel internațional a modelului Uniunii Europene privind piața carbonului (EU-ETS).

Lucrările summit-ului s-au încheiat cu un document de concluzii. Completat cu un uriaș apel pentru acțiune climatică, cu 400.000 de oameni mărșăluind pe străzile New York-ului, Summit-ul Climatic este așteptat să genereze un impuls semnificativ în negocierile internaționale care pregătesc viitorul acord global post-2020”, potrivit reprezentanților MMSC.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri