Koala, declarat dispărut din punct de vedere funcțional

Speciile de koala au fost declarate „dispărute din punct de vedere funcțional” de către Australian Koala Foundation (AKF), care a anunțat că numărul exemplarelor rămase este de maxim 80.000.

Odată ce numărul unei populații scade sub un punct critic, nu mai poate produce o nouă generație, ducând într-un final la extincția speciei.

„AFK estimează că nu mai sunt mai mult de 80.000 de koala în Australia. Acest număr reprezintă aproximativ 1% din cei 8 milioane de koala care au fost împușcați pentru blană și trimiși la Londra între 1890 și 1927.”, a declarat directoarea AKF, Deborah Tabart, adăugând că populația actuală de koala ar putea fi de doar 43.000 de exemplare.

Organizația a monitorizat populațiile de koala pentru aproape un deceniu în 128 de electorate australiene. De atunci, koala au dispărut din 41 de electorate.

Clasificarea speciilor ca dispărute din punct de vedere funcțional înseamnă că populațiile de koala au scăzut atât de mult încât acestea nu mai joacă un rol semnificativ în ecosistemele lor. Koala nu se mai pot reproduce cu succes în sălbăticie pentru a înlocui populația pierdută, cosangvinizarea fiind unul dintre motive.

Un koala adult se poate hrăni cu până la 1 kilogram de frunze de eucalipt în fiecare noapte. În mod normal, eucalpitul este toxic pentru majoritatea speciilor, însă koala au o bacterie specială care le permite să descompună compușii toxici. Deoarece ei absorb doar aproximativ 25% din fibrele consumate, nutrienți impotranți și alte materiale organice ajung în soluri.

În trecut, koala au fost uciși pentru blana lor. În prezent, koala sunt amenințați de câini domestici, boli, distrugerea habitatelor naturale și schimbări climatice.

Deși koala sunt protejați prin lege, aproape 80% din habitatul rămas este situat pe terenuri private, primind protecție minimă. De aceea, AFK cere stabilirea unui legi privind protecția speciei.

spot_img

Ultimele știri