Jurnalul: Transelectrica, sugrumata de "baietii destepti" din energia verde

Transelectrica temporizează acordarea de avize pentru proiectele eoliene după ce proiectele de construire de ferme eoliene au depășit 30.000 MW, aproape dublu față de capacitatea instalată în tot sistemul energetic românesc, iar acest fapt obligă compania la investiții foarte costisitoare.

Horia Hăhăianu, directorul general al societății, a declarat că în acest moment Transelectrica “este mai drastică” în acordarea de avize, din cauza unui “val exagerat de mare al cererilor”. “Situația este ca-n bancul cu depășirea granițelor țării. Am încetinit aceste aprobări și am devenit mai drastici. În acest moment cadrul legal nu ne permite să oprim cererile, dar vrem să le oprim”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia împlinirii a 5 ani de la listarea la Bursa de Valori București (BVB) a companiei.
“Investitorii serioși vin spre final, momentan nu avem decât un singur caz funcțional, nu cred că toate proiectele se vor finaliza”, a continuat el. Bulgarii și-au dat deja seama de pericolul transplantării unei cantități mari de eoliene și au început să blocheze “revoluția verde”.
Potrivit estimărilor Asociației Române pentru Energie Eoliană, din care fac parte dezvoltatori de proiecte eoliene, bănci, comercianți de energie, firme de consultanță și avocatură, capacitatea instalată de producție a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârșitul acestui an la 1.000 MW, dublu față de nivelul din decembrie 2010. Transelectrica estimează ca în 2015 să o să fie instalați 3.000 MW în ferme eoliene în țara noastră. O altă problemă o constituie faptul că tot folosind din ce în ce mai multă energie eoliană, care este mult mai scumpă, în final se ajunge ca atât consumatorii casnici, cât și companiile să plătească mai mult pentru curentul electric. Oamenii simpli vor fi arși la buzunar, în vreme ce companiile vor avea costuri mai mari și vor pierde din competitivitate. Din cauza certificatelor verzi, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar putea majora tarifele la curent electric în acest an cu 3-4%.
Potrivit unor surse din conducerea Transelectrica, numai întărirea liniilor din Dobrogea costă compania de stat peste 200 de milioane de euro. “Întâi vin samsarii, apoi vin intermediarii, abia apoi vin investitorii”, a declarat o sursă din conducerea companiei. Altă persoană a comparat investițiile cu “mutarea unui munte cu spatele”.
Potrivit site-ului Ministerului Economiei, acum Transelectrica derulează investiții de 742,12 milioane de lei. Aceste investiții foarte mari au afectat profitul companiei în ultimii doi ani, din moment ce aceasta a trebuit să se împrumute pentru a le realiza iar devalorizarea leului șI dobânzile mari au mușcat permanent din rezultatele financiare.

Citeste mai mult pe jurnalul.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri