Casa Alba devine irascibila cand vine vorba despre schimbarile climatice. Asta in contextul in care mai sunt cinci ani pana la expirarea celui mai bine definit acord in domeniu – Protocolul de la Kyoto.
Statele Unite, cel mai mare poluator al contemporaneitatii, au refuzat ani in sir sa ratifice Protocolul de la Kyoto, care prevede stabilizarea concentratiilor emisiilor gazelor cu efect de sera in atmosfera la un nivel ce ar putea preveni interferentele antropogenice periculoase cu sistemul climatic.
SCURT ISTORIC. In noiembrie 2001, 40 de tari semnasera si ratificasera protocolul, inclusiv Rusia, care este responsabila de 17,4% din emisiile de gaze cu efect de sera. Trei ani mai tarziu, numarul tarilor care au ratificat documentul ajunsese la 127, intre care si Romania. Desi la sfarsitul lui 2006, 169 de tari si alte entitati guvernamentale ratificasera acordul, SUA au inchis ochii si de aceasta data, anuntand ca nu sunt de acord cu protocolul care „afecteaza interesele economice americane”.
Protocolul, semnat la Kyoto (in Japonia) la 11 decembrie 1997 si intrat in vigoare la 16 februarie 2005 (dupa ce numarul minim de 55 de natiuni il ratificasera), spune ca tarile industrializate si in curs de dezvoltare ar trebui sa-si reduca emisiile de CO2 si alte cinci gaze cu efect de sera in beneficiul Planetei.
Dar de ce refuza Washingtonul sa lupte cu incalzirea globala asa cum face restul lumii civilizate? Intrebarea ramane in continuare fara un raspuns plauzibil, mai ales in contextul in care SUA produc aproximativ 90% din totalul emisiilor gazelor cu efect de sera din lume. Importanta pe care presedintele George W. Bush o acorda subiectului este nesemnificativa. Chiar si acum, cand liderul american a promis ca se va arata mai preocupat de aceasta chestiune. De altfel, el a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute o reuniune la nivel inalt cu reprezentantii celor mai dezvoltate 17 state ale lumii, adica cei mai mari poluatori. La conferinta cu nume pompos – „Reuniunea celor mai puternice economii privind securitatea energetica si schimbarile climatice” – s-a incercat o dezbatere pe marginea unui plan de reducere a emisiilor cu efect de sera, proiect care va inlocui Protocolul de la Kyoto.
CAPETELE LUMINATE. Cand statele membre ONU si-au trimis reprezentanti la New York la inceputul saptamanii trecute pentru a lua parte la un summit organizat de ONU, unde s-a discutat despre schimbarile climatice, Bush a lipsit nemotivat. El si-a facut insa simtita prezenta la dineul oferit oaspetilor. Nu inainte insa ca specialistul numarul 1 al Administratiei SUA, James I. Connaughton, consilier prezidential pe probleme de mediu, sa declare public ca „tine de filosofia noastra ca fiecare natiune care are capacitate de autoguvernare sa decida singura care sunt politicile pe care le adopta”.
Anul acesta, presedintele SUA a anuntat ca va negocia reducerea emisiilor „pe termen lung”, incercand sa convinga alte state ale lumii sa investeasca mai multi bani in cercetarea surselor de energie alternativa si in identificarea unor tarife reduse pentru produsele care reduc emisiile. Adica „fiecare tara trebuie sa contribuie consistent in functie de circumstantele sale nationale”, dupa cum spunea Dan Price, adjunctul consilierului prezidential pe probleme de securitate nationala. David Doniger, directorul Consiliului National de Resurse pentru Aparare, a transpus mai plastic pozitia Administratiei Bush, declarand: „Nu exista nici o problema de mediu serioasa care sa nu fie rezolvata prin masuri voluntare”. Doniger face aici aluzie la Protocolul de la Montreal, din 1987, potrivit caruia tarile semnatare sunt obligate sa interzica substantele care afecteaza/distrug stratul de ozon al Pamantului.
Politica presedintelui Bush in ceea ce priveste incalzirea globala
2000 – In timpul campaniei prezidentiale, George W. Bush si-a exprimat opozitia fata de Protocolul de la Kyoto, acord ce prevede stabilizarea concentratiilor emisiilor gazelor cu efect de sera in atmosfera la un nivel care ar putea preveni interferentele antropogenice periculoase cu sistemul climatic
2001 – Bush pretinde ca Protocolul de la Kyoto provoaca daune intereselor economice ale SUA si pune sub semnul intrebarii faptul ca omul este vinovat pentru poluare
2002 – Bush se distanteaza de raportul Agentiei americane pentru Protectia Mediului, care spune ca activitatea umana se afla la baza producerii poluarii in lume
2004 – In timpul celei de-a doua campanii electorale, Bush isi reitereaza opozitia fata de Protocolul de la Kyoto si vorbeste despre utilizarea tehnologiei in lupta cu efectele incalzirii globale
2005 – Pentru prima data, liderul american accepta ca exista ão crestere a emisiilor gazelor cu efect de sera cauzate de activitatea umana, care contribuie la problema denumita "schimbari climatice"
Ianuarie 2007 – Bush declara ca noile tehnologii si biocarburant ii pot combate incalzirea globala, intr-o incercare de evitare a discutiilor cu privire la nesemnarea de catre Statele Unite a documentului programatic despre protejarea mediului, de la Kyoto
Iunie 2007 – Presedintele SUA se declara de acord sa ia in calcul planul european de reducere a emisiilor gazelor cu efect de sera cu pana la 50% pana in 2050
Septembrie 2007 – La una dintre cele mai importante reuniuni la nivel inalt care a avut loc la New York, presedintele Bush a lipsit nemotivat, trimitand la convorbirile legate de incalzirea globala pe secretarul de stat, Condoleezza Rice
Septembrie 2007 – Administratia de la Washington a organizat o intalnire cu 17 dintre cei mai mari poluatori din lume. La "Reuniunea celor mai puternice economii privind securitatea energetica si schimbarile climatice" s-a discutat problema limitarii emisiilor gazelor cu efect de sera dupa expirarea Protocolului de la Kyoto in 2012
INSULA ARTIFICIALA
In mijlocul Canalului Panama, la o distanta de aproximativ 40 de kilometri de orasul cu nume omonim, se afla unul dintre cele mai studiate locuri de pe Planeta – insula artificiala Barro Colorado. Bucata de pamant, care se intinde pe o suprafata de 15 kilometri patrati si adaposteste o impresionanta padure tropicala umeda, atrage in fiecare ani sute de cercetatori din toate colturile lumii. Impreuna cu cinci peninsule din jur, insula face parte din Monumentul Natural Barro Colorado (BCNM), sit care se intinde pe o arie de 54 de kilometri patrati si care este administrat de Institutul pentru Studii Tropicale Smithsonian inca din 1946. In fiecare an, cateva sute de oameni de stiinta se strang aici pentru a studia natura si secretele ecosistemului nealterat de mana omului. Insula a devenit de-a lungul timpului un exemplu al bioversitatii habitatelor de plante si animale.
BIOCARBURANŢII, IN COLIMATOR
Accelerarea dezvoltarii biocarburantilor ar contribui negativ la incalzirea globala, scrie Le Monde. Publicatia citeaza lucrarea unui savant german, Paul Crutzen, care sustine ca productia unui litru de biocarburant poate contribui aproape de doua ori mai mult la efectul de sera decat obtinerea unui combustibil conventional, obtinut din materie fosila. Crutzen, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1995, afirma ca protoxidul de azot, folosit in ingrasaminte, este mult mai toxic pentru mediu decat dioxidul de carbon.
SATUL ENERGETIC, UN DELICIU PENTRU MEDIU
In Germania a aparut primul sat in care se foloseste numai energie ecologica. Transformarea satului Juhnde, o localitate idilica din centrul Germaniei, s-a facut treptat, spun cercetatorii de la Universitatea din Gottingen, creatorii satului ecologic. Cateva masinarii unde se fermenteaza plantele culese din imprejurimi si se arde metanul au fost instalate chiar la marginile satului. Intr-un loc special amenajat a fost montat un dispozitiv de evacuare a aperi care raceste motorul masinariilor si care este refolosita pentru incalzirea caselor oamenilor.
MAI BINE MAI TARZIU. Abia de anul acesta, presedintele american a acceptat sa plece urechea la avertizarile si sfaturile oamenilor de stiinta. El a luat astfel o serie de masuri, intre care intensificarea folosirii biocombustibililor (etanol). La summit-ul G8 din vara, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a inaintat o proportie-record de 50% pentru reducerea pana in 2050 a emisiilor gazelor de sera, liderul american a declarat sus si tare ca SUA nu sunt de acord cu aceasta idee.
COTELE FIXE, MAI EFICIENTE. Organizatiile nonguvernamentale din Romania care activeaza in domeniul protectiei mediului vor eliminarea sistemului de certificate verzi pe care il aplica in prezent Guvernul si inlocuirea acestora cu un sistem de cote fixe. „Sistemul de cote fixe se aplica cu succes in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, deoarece permite calcularea unui pret de vanzare mai bun si garanteaza potentialului investitor returnarea investitiei in maxim zece ani, plus o marja de profit”, a motivat Ionut Apostol, director executiv Terra Mileniul III, citat de Rompres.
IATA CRITICA BRUXELLES-UL. Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA) a criticat UE, pentru ca insista sa impuna masuri dure companiilor aeriene incercand sa le determina sa-si reduca gazele cu efect de sera. Majoritatea tarilor din IATA au fost de acord ca abordarea UE este „dezamagitoare si iresponsabila”, dupa cum a declarat Giovanni Bisignani, director general al IATA. Potrivit IATA, „sectorul aviatic nu are capacitatea de a controla emisiile gazelor cu efect de sera”, iar aceasta situatie nu va face decat sa afecteze negativ imaginea Europei in lume.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National