Jurnalul National: Ucraina avertizata de Natiunile Unite

Organizatia Natiunilor Unite a adresat ieri un avertisment Ucrainei pentru cazul Canalului Bistroe din Delta Dunarii. Kievul este somat sa respecte, asa cum s-a angajat, prevederile Conventiei de la Espoo si sa informeze Bucurestiul despre lucrarile pe care le desfasoara in Delta Dunarii.

Este cea mai dura critica la adresa Ucrainei din 2004 incoace, cand un cor de proteste internationale a condamnat inaugurarea fazei intai a proiectului Bistroe. ONU atrage atentia asupra faptului ca proiectul desfasurat de Ucraina in Rezervatia Biosferei are un impact transfrontalier major, adica afecteaza ireversibil partea romaneasca de Delta, iar autoritatile de la Bucuresti trebuie informate despre desfasurarea lucrarilor.

Este al doilea avertisment pe care Kievul il inregistreaza in ultimele zile. La mijlocul saptamanii, Comisia Economica ONU pentru Europa (UNECE) a tras de urechi Ucraina, acuzand autoritatile statului vecin ca nu isi respecta angajamentele luate in cazul Canalului Bistroe. Secretarul Executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa, Ján Kubis, a transmis miercuri viceprim-ministrului ucrainean, Hryhory Nemyrya, o scrisoare referitoare la Bistroe, prin care se atrage atentia autoritatilor ucrainene ca, desi Ucraina are obligatia de a nu mai continua proiectul, lucrarile nu au fost oprite. Mai mult, comisia internationala a acuzat Kievul ca in ultimele luni a construit un dig de protectie al canalului Bistroe, lucrare care face parte faza a doua a proiectului. In scrisoare, secretarul executiv a semnalat si faptul ca studiul de impact transmis de Ucraina este lacunar si nu respecta conditiile prescrise de conventiile internationale. Comitetul a solicitat Ucrainei sa transmita in scris informatii care sa confirme in mod clar si neechivoc faptul ca lucrarile de orice fel au fost oprite si ca pentru fiecare faza s-a inceput aplicarea integrala a Conventiei Espoo.

Faza a doua a proiectului

Lucrarile la Canalul Bistroe au fost incepute in 2002. Proiectul prevede amenajarea Bratului Bistroe din Delta Dunarii (aflat in delta secundara a Chiliei), dar si a Bratului Chilia si apoi a Dunarii, pana in dreptul orasului Reni (aflat in apropiere de Galati). Faza I (amenajarea lui Bistroe) a fost finalizata in 2004, in ciuda unui cor de vehemente proteste internationale. Faza a doua (dragarea a 11 praguri pe Chilia si pe Dunare) a fost inceputa in 2004, dar oprita in mai multe randuri, mai ales pentru ca Ucraina a fost penalizata de diverse conventii internationale de mediu sau de transport, care au constatat ca oficialii de la Kiev au incalcat flagrant prevederile lor. Potrivit Conventiei Espoo, Ucraina trebuie sa informeze Romania cu privire la orice actiune desfasurata in cadrul proiectului Bistroe. Bistroe afecteaza grav si ireversibil Rezervatia Biosferiei Delta Dunarii, mai ales cateva din zonele strict protejate ale acesteia, intre care Padurea Letea, rezervatia de pelicani Rosca-Buhaiova si ostroavele de pe bratul Chilia.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri