Jurnalul National: Stapanul plajelor salbatice

Radiatii electromagnetice peste limitele admise, poluare fonica, riscul poluarii accidentale cu compusi chimici periculosi, utilizati pentru propulsia rachetelor sol-aer, posibilitatea caderii elementelor de munitie de artilerie si rachete sunt doar cateva dintre pericolele la care sunt expusi satenii din localitatea Corbu, situata in aproprierea Capului Midia, in urma aplicatiilor militare care se desfasoara in Tabara de Instructie si Poligonul de Trageri Sol-Aer "General Ion Bungescu".

Toate aceste lucruri au iesit la iveala dupa ce Ministerul Apararii Nationale a inceput un razboi de gherila cu Primaria comunei Corbu, pentru a pune stapanire pe un teren de 470 de hectare. Pamantul se afla in proprietatea satenilor care l-au redobandit in baza legilor funciare. Dar Armata nu a tinut cont de acest aspect si a imprejmuit o parte de teren, pe care ulterior l-a intabulat. Astfel, satenii nu mai au acces la proprietatile lor.

Mai mult, Ministerul Apararii Nationale (MApN) a pus stapanire in anul 2009 pe o bucata de 10,5 hectare de plaja salbatica pentru a amplasa un radar si antenele aferente, care fac parte dintr-un sistem modern de supraveghere a traficului maritim pe Marea Neagra, denumit SCOMAR. Pentru cucerirea plajei, planurile tactice au fost demarate inca din anul 2008, cand in fruntea Armatei se afla ministrul Mihai Stanisoara. Atunci a fost organizata o licitatie pentru contractarea unor lucrari de infrastructura necesare montarii unei instalatii radar in cazarma 1852 Capul Midia. Licitatia a fost adjudecata de firma Dual Man Srl Bucuresti, care a pus mana pe un contract de aproximativ 350.000 de euro. Firma este detinuta de Marina Gramada, Dan Gramada si Dumitru Goanta.

Aceeasi societate a mai obtinut un contract de aproximativ 200.000 de euro pentru realizarea unui suport pentru o antena inalta de 42 de metri, amenajarea camerelor cu echipamente, drumuri si platforme betonate. Apoi, lucrarile au fost demarate, desi la doar cativa metri se afla cazarma militara, care detine un teren de aproximativ 150 de hectare, iar antenele si echipamentele aferente radarului puteau fi montate pe promontoriu.

Antenele de emisie au fost instalate pe plaja, desi in Nota de Fundamentare a Ordonantei de Urgenta nr. 31 din 2010, semnata de actualul ministrul al Apararii, generalul Gabriel Oprea, se specifica faptul ca acestea trebuie amplasate la o distanta de 50-100 m fata de linia tarmului, pentru evitarea inundarii echipamentelor pe timp de furtuna sau mare agitata. Directia de Informare si Relatii Publice a MApN a precizat ca instalarea echipamentelor radarului s-a facut cu respectarea prevederilor legale referitoare la lucrarile de infrastructura, fiind obtinute toate acordurile necesare pentru efectuarea investitiei.

Cu toate acestea, oficialii Armatei au uitat sa instiinteze populatia din zona cu privire la radiatiile emise de radar. Intr-un document oficial al Armatei, din februarie 2007, se mentioneaza ca "in stabilirea zonei generale de siguranta nu au fost luate in consideratie masurile de protectie impotriva radiatiilor electromagnetice ce vor fi impuse de sistemul radar pentru supravegherea maritima a Marii Negre. Acestea vor fi precizate dupa consultarea Statului Major al Fortelor Navale care va utiliza acest sistem". In tot acest timp, locuitorii comunei Corbu continua sa isi lu-creze pamantul, sa pescuiasca sau sa faca plaja in aproprierea poligonului "General Ion Bungescu". Eugen Banu Lemnaru, unul dintre consilierii locali ai comunei Corbu, revoltat de abuzurile facute de reprezentantii MApN, afirma: "Au venit aici la Primarie sapte insi. Generali cu juristi imbracati in uniforme de lupta, de parca erau de la trupele de asalt. Ne-au spus sa nu mai vorbim cu presa despre ce se intampla in localitate. Ei au invocat chestii de interese nationale, de parca noi nu stim cum functioneaza un radar".

Citeste mai mult in Jurnalul National
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri