Jurnalul National: Protejati copacii! – Ordonanta pentru spatiul verde

Aprobarea amendamentelor la Ordonanta de urgenta 114/2007 privind protectia mediului este o izbinda tirzie, dar binevenita a autoritatilor. Ministerul Mediului anunta marti, printr-un comunicat de presa, ca initiativa a avut succes, fiind aprobata de Executiv. Pe scurt, completarile aduse ar trebui sa puna la adapost spatiile verzi, gradinile zoologice, botanice sau parcurile. Reducerea suprafetelor acestora sau stramutarea lor este interzisa indiferent de regimul juridic al terenurilor. Fie el retrocedat sau nu, domeniu public sau privat, terenul isi pastreaza statutul. Constructiile pe aceste terenuri sau modificarile de suprafata au devenit istorie. De altfel, schimbarea destinatiei terenurilor devine infractiune, iar obligatia de a nu modifica regimul terenurilor revine atit persoanelor fizice si juridice, cit si autoritatilor publice locale.

SEMNALE. Jurnalul National a relatat in nenumarate materiale de presa modul in care, prin retrocedari si cumparari de drepturi litigioase noii proprietari distrug parcuri, institute de cercetare sau spatii verzi. Baietii destepti din imobiliare au creat adevarate suveici prin vinzari repetate si modificari de planuri urbanistice zonale. Toate din cauza unei legislatiei permisive si a unor autoritati ingaduitoare. S-au aranjat in tot acest timp retrocedari in institute de cercetare, parcuri si s-au luat bani frumosi.

Legea Mediului a fost pusa la zid luni de zile. Forma finala nu a reusit sa treaca de Senat. „Pentru a avea spatii verzi ai nevoie de vointa politica. Senatorii n-au fost de acord cu protejarea zonelor verzi, punind pe primul plan proprietatea privata. Ei au vrut ca terenurile proprietate privata sa fie exceptate de la lege, putindu-se astfel construi pe ele”, declara la acea vreme Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului. Lupta s-a dus pe articolul 71 al ordonantei, articol care interzice schimbarea destinatiei terenurilor pe care sint amenajate spatii verzi, indiferent de statutul juridic al terenului. In luna ianuarie, ordonata a fost repinsa de Senat, desi Guvernul aprobase si atunci varianta corecta a legii. Saptamina viitoare, Ordonanta 114 va trebui sa treaca de votul Comisiei Administrative din Camera Deputatilor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri