Jurnalul National: Oxigen pe metru patrat

In Romania taiem in medie 20 de copaci pentru o constructie. Am pierdut 2 mi­lioane de pomi numai in Bucuresti. Sighisoara si Galatiul au 2 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar Constanta, 5. In ciuda cifrelor sumbre, primarii vor sa construiasca.
de Iulia Barbu

Ordonanta 114/2007 si 27/2008 ar trebui sa completeze Legea me­diului, reglementand modul in care vom construi de acum inainte. Nu vom mai avea voie sa distrugem parcuri sau zone verzi, indiferent care este statutul terenului. Mai mult, blocurile-turn nu vor mai avea ce sa caute intr-o zona in care regimul de inaltime nu permite astfel de giganti. Opozantii celor doua ordonante sustin ca sunt aberante si ca vor distruge dezvoltarea oraselor Romaniei. Pe de alta parte, organizatiile de mediu vorbesc despre deteriorarea starii de sa­na­tate a populatiei si despre cifrele dezo­lante de spatiu verde care ne revin.

STATISTICI DIN TARA

Jurnalul National va prezinta statisticile. Nu vrem legi, dar mai avem putin si ne sufocam in propriile orase. Astfel, un singur oras a reusit sa depaseasca limita impusa de Uniunea Europeana: Botosa­niul. Aici, unui locuitor ii revin 28 de metri patrati de spatiu verde. La polul opus se gasesc Sighisoara si Galatiul cu o medie de 2 metri patrati de spatiu verde. Clujul sta destul de bine, cu 20 de metri patrati, in comparatie cu Constanta unde sunt doar 5. Desi se gaseste in celalalt capat al tarii, Aradul are aceeasi cifra 5 metri patrati pe cap de locuitor.

In Brasov avem 19 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar in Sibiu ceva mai bine – 24. La Satu Mare, cifra se ridica la 22, in timp ce in Timisoara autoritatile locale au declarat 15 metri patrati pe cap de lo­cuitor. La Iasi sunt 20, in timp ce in Deva lucrurile nu arata deloc bine – doar 3 me­tri de spatiu verde pe cap de locuitor. Toa­te aceste cifre nu arata decat modul haotic in care au fost aplicate legile in Roma­nia.

FARA DATE

Bucurestiul este campionul dezastrului urbanistic. In ultimii ani, s-au pierdut hectare intregi de verdeata si au fost ridicate zeci de constructii, multe dintre ele fara noima. Blocurile-turn au sufocat parcuri intregi. De altfel, in Capitala statistica spatiilor verzi pentru anul 2008 este inexistenta. Bucurestiul s-a confruntat in ultimii ani cu numeroase retrocedari.

Noii proprietari de parcuri sau zone verzi nu s-au sfiit sa schimbe destinatia acestor terenuri. Ordonanta 114 interzice tocmai acest lucru. Alaturi de OUG 27, cele doua vor fi supuse votului din Camera Deputatilor saptamana viitoare. Amanarea lor nu va face decat ca alte zone verzi sa dispara peste noapte, iar parcurile sa ramana o amintire placuta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri