Ne-a spus, oare, cineva, ca uleiul ars in bucatarie e poluant sau ca ar trebui colectat in recipiente speciale si revalorificat? Nu. Si daca ne-ar spune, am face-o?
Niste asociatii din Miercurea-Ciuc, "Tinutul Secuiesc Verde" si "Transilvania Verde", au avut ideea unei campanii in premiera, menite sa explice avantajele uleiului ars. In centrul resedintei judetului Harghita, sambata, 10 ianuarie, in ciuda celor minus 20 de grade de afara, oamenii au venit sa scape de uleiul ars in bucatarie. Uleiul, circa 50 de litri, a fost strans intr-un recipient special si va ajunge la o firma din Odorheiul Secuiesc specializata in colectarea si transportul acestuia, dupa care va fi prelucrat intr-o fabrica din Ungaria si va fi transformat in biodiesel.
Unii locuitori ai orasului au declarat ca, de ani de zile, strang uleiul menajer ars in bidoane de plastic si il arunca la gunoi, dar cei mai multi au recunoscut ca il arunca in chiuveta sau la toaleta, fara a sti efectele poluante ale acestuia.