Oficiali ai Organizatiei Natiunilor Unite, reprezentanti ai tarilor G8, politicieni si ecologisti au purtat joi si vineri la Honolulu, in Insulele Hawaii, o noua runda de negocieri pentru un viitor acord global in chestiunea schimbarilor climatice.
Reuniunea din Pacific a fost prima dupa summit-ul international pe aceeasi tema, desfasurat in luna decembrie in Insula indoneziana Bali. "Intalnirea a mers bine. Nimeni nu a citit din notite. Discutiile s-au purtat liber, pe un ton relaxat. Schimbul de informatii a fost folositor. A fost prima intalnire dupa Bali, participantii au vorbit intre ei chiar cu prietenie, au fost chiar si multe glume. Important este ca nu au fost prea multe dezacorduri", a spus ieri, in cadrul unei conferinte prin telefon, ambasadorul american la Uniunea Europeana, C. Boyden Gray.
ABORDARE SECTORIALA. In cele doua zile de discutii s-au reluat temele de la Bali: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, biocobustibilii, reimpaduririle, implicarea lumii afacerilor in proiectul de reducere a efectelor schimbarilor climatice. Scopul final, pe care toata planeta il asteapta: un acord global aplicabil din 2013, care ar trebui semnat pana la reuniunea de la Copenhaga (Danemarca) de anul viitor. In Hawaii, America a propus abordarea sectoriala a problemelor legate de incalzirea globala. Cu alte cuvinte, strategia americana privind schimbarile climatice cere impunerea unor limite globale pe anumite sectoare economice, in special industriale. La Honolulu s-au identificat aproximativ 20 de astfel de sectoare, pentru care ar urma sa se negocieze limitele de emisii aferente. "Este un drum lung de parcurs in acest domeniu pentru unele state; au anumite domenii in care trebuie sa actioneze, altele au alte domenii. Cand ai 190 de tari, fiecare cu domeniul sau forte, e greu sa negociezi", a subliniat C. Boyden Gray. Negocierile s-au purtat si pentru inlocuirea lui 1990 ca an de referinta pentru reducerea emisiilor si raportarea pe viitor la 2000 sau chiar la 2005.
ALTE INTRUNIRI. Viitoarele intalniri internationale la care se vor discuta chestiuni legate de schimbarile climatice si de securitatea energetica vor avea loc in Japonia (cel mai probabil la 14 martie) si la Paris (sfarsitul lui aprilie). La conferinta de la Bali se stabilise ca partile sa poarte discutii si negocieri din trei in trei luni. O alta reuniune de amploare ar putea avea loc la sfarsitul anului, pregatitoare pentru Conferinta de la Copenhaga din 2008.