Jurnalistul Liviu Mihaiu a fost inlocuit ieri din functia de guvernator al Deltei Dunarii, in care fusese numit de fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu in septembrie 2008. Cel care ii urmeaza lui Mihaiu, Grigore Baboianu, este o persoana controversata.
Decizia a fost semnata de prim-ministru, Emil Boc, la propunerea ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, si se aplica incepand cu data de ieri. Nemirschi nu a precizat motivele destituirii lui Mihaiu, ministrul precizand doar ca, "la anumite niveluri, deciziile luate sunt de natura politica". Jurnalistul de la Academia Catavencu a stat la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii mai putin de cinci luni. Liviu Mihaiu lasa o poprire asiguratorie pe conturile institutiei, intrucat a refuzat sa plateasca o lucrare facuta de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" din Tulcea pentru ARBDD. INCDDD a actionat in instanta Administratia Rezervatiei pentru neprimirea banilor (circa 3,5 miliarde de lei vechi), verdictul urmand sa fie dat la inceputul lunii martie.
Noul guvernator Grigore Baboianu are reputatia unui valoros om de stiinta. A ocupat in ultimii 17 ani postul de director executiv al ARBDD, fiind practic numarul doi al institutiei care administreaza Delta Dunarii. Baboianu a ajuns la ARBDD in 1992, la doi ani de la infiintarea Administratiei Rezervatiei. Inainte de aceasta, Baboianu, care in decembrie va implini 60 de ani, a activat incepand cu 1972 la Institutul Delta Dunarii, unde in ultimii ani a fost seful Sectiei Proiectare. Din aceasta pozitie, Baboianu a coordonat inainte de 1989 o serie de lucrari de asanare a unor lacuri, canale sau ghioluri din Delta Dunarii, si transformarea lor in amenajari agricole si piscicole. Dupa Revolutie, Baboianu a devenit specialist in renaturare, procedeul de transformare a incintelor agricole si piscicole in lacuri, ghioluri si canale.
LICITATIE MANARITA
Noul sef de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost in centrul unor scandaluri in ultimii ani. Cea mai recenta pata pe reputatia sa se refera la trucarea unei licitatii, in decembrie 2007, manarie anulata de Curtea de Apel Constanta printr-o decizie ramasa definitiva si irevocabila. ARBDD a organizat in urma cu doi ani licitatia pentru atribuirea lucrarii de cadastrare a terenurilor din Delta Dunarii. Baboianu a fost presedintele comisiei de licitatie. In valoare de 3 milioane de euro, licitatia a fost castigata de o firma din Miercurea-Ciuc, apartinand unui apropiat al ministrului de atunci al Mediului, Attila Korodi. In urma unui proces care a durat cateva luni, Curtea de Apel Constanta a descoperit probleme grave in organizarea licitatiei, evidentiind favorizarea de comisia de licitatie a firmei din Miercurea-Ciuc, al carui dosar ar fi trebuit respins. Urmare a acestei decizii, instanta a decis reorganizarea licitatiei. In ciuda abuzului dovedit in instanta, Baboianu a fost pastrat la ARBDD, primind la sfarsitul anului chiar o prima pentru activitatea sa.