Bucurestenii doresc sa aiba mai multe de facut in Parcul Izvor, teren ramas aproape viran dupa demolarile din anii ’80. Elevi din prestigioase licee bucurestene propun, in cadrul proiectului Harta Verde a Bucurestiului, citeva idei pentru dezvoltarea durabila a Parcului Izvor.
La sfirsitul lunii mai, imediat dupa ce a fost lansat, proiectul Harta Verde a ajuns in doua licee bucurestene de veche traditie, Colegiile Nationale "Gheorghe Lazar" si "Sfintul Sava". A fost punctul de inceput al unui proiect educational adresat in special tinerilor bucuresteni care doresc sa-si cunoasca mai bine orasul participind cu propria lor viziune la Harta Verde.
Sint, asadar, mai bine de doua luni de cind 40 de liceeni, impartiti in patru echipe, fiecare cu propriile viziuni, muncesc in speranta ca proiectele propuse de ei autoritatilor locale, dar mai ales comunitatii, vor conduce intr-un final la o imbunatatire a mediului in care
traiesc locuitorii Capitalei.
Salvarea Cismigiului
Echo, echipa elevilor din "Gheorghe Lazar", este formata din opt tineri creativi, care au hotarit sa renunte la mare parte din vacanta, lucrind uneori zile intregi incercind sa gaseasca solutii problemelor intimpinate. Proiectul lor, departe de a fi usor abordabil, vizeaza reamenajarea Parcului Izvor, tinind seama, fireste, de cerintele si necesitatile comunitatii, si aceasta pentru a crea o alternativa pentru "dezaglomerarea" Gradinii Cismigiu, suprapopulata de vizitatori mai ales la sfirsit de saptamina.
Desi constituie o intinsa zona verde in chiar inima Bucurestiului, Parcul Izvor e rareori animat de prezenta vizitatorilor, exceptii facind zilele in care primaria organizeaza evenimente electorale. In rest, acest spatiu golas nu este intrebuintat mai deloc in sprijinul cetateanului.
Intr-o prima faza, echipa Echo a realizat un sondaj care cuprinde raspunsurile cetatenilor la o grila de zece intrebari cu privire la problemele parcurilor Izvor si Cismigiu. Rezultatele indica faptul ca mai bine de 94% dintre cei care frecventeaza Parcul Izvor ar dori ca acesta sa fie amenajat corespunzator, printre problemele enuntate de respondenti numarindu-se: neingrijirea parcului (46%), lipsa vegetatiei, implicit a locurilor umbrite (44%), lipsa posibilitatilor de practicare a unor activitati recreative (32%), lipsa bancilor (27%).
La o prima vedere, Parcul Izvor pare cetateanului un simplu teren viran. Multi poate ar spune la repezeala ca Parcul Cismigiu este lipsit de probleme. Nu este deloc asa. Principalul disconfort apare in week-end-uri si la sarbatori, atunci cind parcul devine literalmente arhiplin. O alta problema este aceea a oamenilor strazii, a cersetorilor, care,in lipsa gardienilor, isi fac veacul in parc.
Alte solutii
Revenind la Parcul Izvor, sondajul mai dezvaluie ca cetatenii ar fi incintati daca pe actualul teren al parcului ar gasi tisnitori, banci, copaci, aranjamente florale (87%), locuri de joaca pentru copii (77%), teatru de vara, cu orchestra de week-end si cu posibilitatea de a putea fi transformat in patinoar iarna (73%), spatiu ingradit pentru ciini (64%), fintina arteziano-muzicala (63%), terenuri sportive (63%).
Sondajul realizat, impreuna cu alte constatari nu mai putin lipsite de interes pentru comunitate, dar si cu propuneri de actiune, vor fi facute publice o data cu lansarea proiectului echipei Echo, ce va avea loc in luna septembrie. Propunerile vor fi inminate autoritatilor locale. Cei opt elevi din echipa Echo sint: Barbu Andreea, Florea Madalina Maria, Marin Aurelia, Petre Cristina, Popa Cristian, Schiau Bianca, Trandafir Ana Maria, Voropanov Ion Alexandru.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National