Jurnalul National: Fara becuri clasice

Vanzarea becurilor incandescente va fi treptat interzisa de tara noastra prin sase etape succesive, incepand cu septembrie 2009 pana in 2016.

Prin aceasta masura, Romania se aliniaza directivei UE din 2005 privind cerintele de eficienta economica. Scopul vizat este reducerea consumului de energie electrica, dar si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Companiile din domeniu vor produce mai putine becuri, intrucat cele eficiente au o durata de viata de aproximativ opt ani, dar compenseaza prin pretul ridicat. Potrivit statisticilor, putini romani au auzit de sursele economice si un procent si mai mic le foloseste.

Daca in Europa, procentul birourilor care folosesc surse de lumina ecologica este undeva in jur de 25%, in Romania acest numar abia atinge 5%. In privinta iluminatului casnic din Romania, doar 1% din populatie foloseste becuri ecologice.

Alternativele la sursele incadescente de iluminat sunt becurile economice sau ledurile. In favoarea lor vorbesc durata de viata lunga (de peste 15.000 de ore), faptul ca nu genereaza caldura sau consumul de energie electrica redus cu pana la 50%-80%, ducand la o factura de plata la energie mai mica. Ceea ce le limiteaza insa raspandirea pe piata este pretul, costul de achizitie fiind de 10 ori mai mare decat al unui bec traditional.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri