Puterea vantului reprezinta o alternativa la energia conventionala si acest tip de afacere a inceput sa aiba trecere si in Romania, unde zona cea mai propice pentru acest tip de investitie este Dobrogea. Si ca in orice afacere cu energie, nu putea sa nu apara si un investitor smecher.
Valea Nucarilor, judetul Tulcea, se afla in vecinatatea a doua arii protejate si foarte aproape de Delta. Exact aici si-au gasit loc de amplasare a eolienelor trei firme partenere. Una dintre ele este controlata de un personaj controversat, pana de curand fost consilier in Ministerul Transporturilor.
Atat localnicii, cat si ecologistii s-au temut ca turbinele vor afecta zona. Gheorghe Leonard Tripon, seful Green Energy Grup, una dintre cele trei firme care a montat eoline la Valea Nucarilor, explica: "Le-am pus dupa ureche, pentru ca la noi, in Romania, nu face nimeni masuratori reale in ceea ce priveste vantul. In Dobrogea, vantul are cea mai mare viteza. Am cumparat eoline la mana a doua, pentru ca cele noi sunt foarte scumpe, si le-am amplasat acolo pentru a demonstra producatorilor de turbine, care sunt numai cativa in lume, ca stim cu se mananca aceasta afacere".
Dupa spusele lui Tripon, piata eolienelor este controlata de marii producatori, o eoliana noua costa foarte mult, iar cine face comenzi trebuie sa astepte ani buni pentru a li se livra produsul. Mai mult, trebuie sa fie platit si un avans consistent. Green Energy Grup a cumparat eoliene second-hand, a caror viata de utilizare a ajuns la jumatate, fiind date in functiune in 1997. "Afacerea am inceput-o in 2007, dar pe baza unui plan de afaceri nici o banca nu da zeci de milioane de euro pe imprumut pentru a dezvolta un camp de eoliene. Am gajat cu bunurile ca sa cumparam aceste eoliene care au costat aproape un milion de euro, pentru ca de cele noi nu ne puteam apropia", a adaugat fostul speolog Tripon.
UN FLEAC, M-AM PRICOPSIT!
"Acolo vor construi doua mari campuri eoliene Enel-ul si CEZ-ul, cei mai mari operatori de energie din zona. Noi trebuie sa investim pentru ca avem doar trei, iar partenerii nostri, Hydro Wind Power din Bistrita si Electrogrup Energy din Baia Mare, au restul de cinci", a spus Tripon.
Toata afacerea este condusa din umbra de Mihai Gabriel Popescu, cunoscut presei sub numele de Misu Pricopsitu, un personaj mai mult decat controversat. Traseist politic, nepot al lui Ion Diaconescu PNT-CD, a fost implicat in afaceri cu SRI, Pricopsitu a ajuns in 2007 consilier al lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, exact in 2007, cand Green Energy Grup a demarat afacerea cu eoliene.
De ce din umbra? Green Energy Grup este controlata de General Management Construction Group al lui Orlando Sorin Ionescu, omul de incredere al lui Misu Pricopsitu. Faptul ca Pricopsitu se afla in spatele afacerii nu a fost negat nici de Tripon, mai ales ca firma condusa de Tripon si cea a lui Ionescu isi au sediul intr-una dintre cladirile lui Misu Pricopsitu de la Armeneasca 36. Printre aceste personaje s-a strecurat si Cosmin Aurelian Udor, fiul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Aurel Udor. Conform propriului site, Green Energy Grup vrea sa se impuna pe piata energiei. Iar pasarile, al caror culoar de migratie trece pe deasupra Vaii Nucarilor, nu au nimic impotriva!