Jurnalul National: Delta poluata

Salvari de persoane si limitarea efectelor unui accident ecologic. Survolari cu elicopterul, interventii prompte, misiuni riscante si adrenalina. Cam asa s-au desfasurat ostilitatile la Sulina, acolo unde politistii de frontiera au demonstrat in cadrul a doua exercitii de simulare cit de periculoase sint astfel de interventii.

Simbata, ora 9:00. Locatia: Bazinul Mare Sulina. Doua elicoptere, 12 ambarcatiuni, o barca cu motor, jandarmi, ambulante. Nu este in nici un caz un scenariu de film. Dimpotriva, o actiune – de aceasta data simulata – cu care insa politistii de frontiera se pot confrunta in orice moment. Prima parte a misiunii a reprezentat-o salvarea unei echipe de pescari aflati in dificultate in largul marii, dupa ce barca lor s-a lovit de mal, producind scurgeri de hidrocarburi. Dupa constatarea incidentului, acesta este raportat Politiei de Frontiera Sulina si Garzii Nationale de Mediu.

FRONTIERA, IN MISIUNE! "108, 108. Sint ARION. Efectuati misiune." Este semnalul pe care conducatorul exercitiului, comisar sef de politie Ion Arcana, il da pentru declansarea propriu-zisa a actiunii. Nu este timp de pierdut, mai ales ca pentru cei trei pescari din barca cu pricina orice minut conteaza. Nu se intra in panica si nu se alarmeaza nimeni. Caci altfel, misiunea este ca si ratata! Elicopterele cu personal specializat au inceput manevrele de salvare, iar ambulantele sint pregatite sa transporte victimele la spital. Urmatorul pas: se iau probe din pata de poluare, iar zona este incercuita pentru diminuarea si limitarea urmarilor efectelor poluarii. Ora 11:00: victime salvate, misiune indeplinita.

ACELASI FILM, ACTUL DOI. Cel de-al doilea exercitiu de simulare – desfasurat de aceasta data in largul Marii Negre, incluzind deplasarea navelor in limita a zece mile – a durat aproximativ doua ore. Scopul misiunii? Receptionarea unui SOS de la o ambarcatiune de pescari aflata in largul marii, in deriva. Urmeaza imediat deplasarea la fata locului a politistilor de la frontiera, salvarea persoanelor, prelevarea de probe si in cele din urma interventia autoritatilor pentru lichidarea poluarii. Prezent la simulari, Nelu Pop, inspector-sef in cadrul Politiei de Frontiera, a marturisit ca ceea ce a vazut a fost intr-adevar un exercitiu, dar ca astfel de lucruri se intimpla deseori si in realitate.

"A fost o actiune complexa, atit de salvare a unor pescari, cit si pentru limitarea si eliminarea consecintelor unui incident ecologic pe Dunare si Marea Neagra. Acesta este un exercitiu, dar si in situatii reale este normal sa se actioneze la fel de bine sau chiar cu o implicare mai mare si mai ferma."

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri