Un teren in suprafata de 517,56 de metri patrati de pe Soseaua Giurgiului din apropiere de Drumul Gazarului a fost defrisat de curind. Bucatica de pamint a fost spatiu verde pentru blocurile din imprejurimi. Locuitorii zonei au sesizat insa ca dintr-o data spatiul lor a fost ingradit cu celebrele garduri peste care nu trece nici pasarea.
La scurt timp, pomii pe care oamenii de pe Soseaua Giurgiului ii plantasera au disparut. "Cunosc zona de cind s-au construit blocurile, asta pentru ca aici au locuit bunicii mei. Copacii taiati au fost plantati de ei si de restul vecinilor. Era o zona verde. Vecinii se adunau seara in fata blocului, la racoare, iar copiii se jucau pe spatiul acela fara frica masinilor. Pe scurt, spatiile verzi sint semipublice, pentru ca incinta a fost dintotdeauna ingradita si acolo oamenii au creat un loc de relaxare confortabil", povesteste o locatara de pe Soseaua Giurgiului.
In acest moment, despre spatiul verde descris mai sus putem sa va spunem doar atit: un bloc de cinci etaje a primit avizul autoritatilor. In acest caz, "smecheria" a fost urmatoarea: terenul a fost trecut in Planul de Urbanism General (PUG) ca zona construibila, potrivit principiului "nu se vede terenul de copaci". Odata incadrat ca zona destinata locuintelor, avizele pentru construirea blocului au primit verde pe toate liniile. Desfasurarea de forte a inceput deci cu PUG-ul aprobat de Consiliul Municipiului Bucuresti prin HCGMB nr. 269/2000. Astfel, terenul din Soseaua Giurgiului nr. 164 F devine L3, zona destinata locuintelor colective cu maxim P+3, P+4.
CA LA CARTE. Transformarea pe hirtie a unei zone verzi intr-una construibila este deja o manevra clasica si, in lipsa unei legislatii adecvate, aceasta manevra nu va face decit sa ne rapeasca tot mai multe zone verzi. Astfel, pasul urmator pentru blocul de pe spatiul verde a fost Planul de Urbanism Zonal (PUZ), aprobat in sedinta din 2007.
Normal ca transformarea zonei verzi in temelie de bloc nu s-a realizat asa, peste noapte. Astfel, terenul s-a pricopsit mai intii cu un proprietar, Petrica Cerbu. Acesta este cel care in 2007 obtine certificatul de urbanism. Un an mai tirziu noul proprietar primeste si autorizatia de construire. Ulterior, chiar si Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor isi da "ok"-ul pentru blocul pe care noul prorpietar vrea sa il ridice in zona Giurgiului. Toate bune si frumoase, la prima vedere, legalizarea blocului pare sa fi fost facuta ca la carte. Un singur document tradeaza adevarata functie a terenului. Acesta este avizul de mediu care aproba defrisarea terenului "construibil". Astfel, 25 de copaci au fost taiati pentru visul imobiliar al unui singur om, desigur, proprietar. Un teren care a deschis toate usile si a primit toate actele necesare numai datorita calitatii de zona construibila avea de fapt statut de zona verde.
CU STINGUL IN DREPTUL. Cu alte cuvinte, parcela incadrata in PUG drept zona de locuinte colective revine subit la functia initiala, in momentul in care apare un aviz de defrisare. Un astfel de aviz se emite in momentul in care pe terenul respectiv exista vegetatie. Deci, zona verde. Astfel, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement i-a acordat noului proprietar avizul de care avea nevoie ca sa scape de copaci. Avizul cu nr. 2566 din 07.09.2007 aproba defrisarea a 25 de copaci de pe "proprietatea personala" a lui Petrica Cerbu. Bineinteles ca actul obliga proprietarul ca in urma defrisarii de pe Soseaua Giurgiului sa planteze in compensare alti 94 de pomi, dar in cu totul alta parte.
Interese imobiliare
Pe Soseaua Giurgiului, tot din zona Drumul Gazarului, mai multe spatii verzi si-au pierdut insemnatatea. De curind, un alt gard a imprejmuit spatiul verde al unui bloc. Acolo copacii sint sursa de oxigen pentru citeva zeci de oameni. Locatarii au cerut date despre "proiectul" din spatele gardurilor, insa nu au primit nici un raspuns. Le este teama ca si acest al doilea teren va avea soarta celui descris mai sus. Ceva mai departe, o cladire noua sfideaza peisajul. Acolo a fost un rondou frumos de trandafiri. Acum, o vila noua, vopsita in culori vesele si cu un gard dublu de beton, sfideaza zona altadata verde. Vecinii din imprejurimi sint dezamagiti. De la o zi la alta, spatiul lor verde se diminueaza.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National