Jurnalul National: Constructii ilegale chiar intre Cazane

Tara lui Papura-Voda.Administratia Parcului Natural Portile de Fier a anuntat autoritatile abilitate sa opreasca lucrarile, pentru ca ei nu au dat nici un aviz de constructie in inima parcului, dar de la Primarie li s-a spus sa stea in banca lor, pentru ca nu ei hotarasc ce se intimpla in zona Tara lui Papura-Voda.Administratia Parcului Natural Portile de Fier a anuntat autoritatile abilitate sa opreasca lucrarile, pentru ca ei nu au dat nici un aviz de constructie in inima parcului, dar de la Primarie li s-a spus sa stea in banca lor, pentru ca nu ei hotarasc ce se intimpla in zona

SCANDALOS – Autoritatile locale se cred stapine peste tot ce misca in zona, declarind ca ele fac legea
In Dubova, o localitate dintre Cazanele Mici si Cazanele Mari, au rasarit in soare patru vile mindre, in diferite stadii de constructie. O vizita la fata locului i-a adus o noua surpriza agentului de teren de la Parcul Natural Portile de Fier, cel care se ocupa de protejarea zonei: un excavator tocmai sapa de zor temelia unui hotel la doi pasi de apa Dunarii. De la Primarie, cei care dau autorizatii de constructie ilegale spun ca ei fac legea.

La baza Ciucarului Mare, in defileul dintre Cazanele Mari si Cazanele Mici s-au construit in citeva luni patru vilisoare de toata frumusetea. Administratia Parcului Natural Portile de Fier a strigat in desert pe la mai multe autoritati sa opreasca lucrarile, pentru ca ei nu au dat nici un aviz de constructie in inima parcului, dar de la Primarie li s-a spus sa stea in banca lor, pentru ca nu ei fac legea in zona. Pe malul ingust al Dunarii de la Dubova mai sint ridicate si alte constructii, dar cei de la Parcul National spun ca, fiindca raul a fost facut inainte de infiintarea administratiei parcului din 2003, nu mai au ce sa le faca. In general, autoritatile locale "uita" sa le mentioneze celor care doresc sa construiasca ca unul dintre primele avize pe care trebuie sa le obtina pentru a construi in zona este cel al Parcului National Portile de Fier.

FAC CE VOR SI STIU CE FAC. O mostra de tupeu si indiferenta am experimentat mergind pe teren cu rangerul Marius Stoica. Am coborit cu masina pe un drum intortocheat pina in locul unde nu mai vezi altceva decit apa si stinca. Intre Cazane, pe un mal sint deja siruri lungi de vile si pensiuni. Te miri ca malul din dreptul localitatii Dubova nu e inca sufocat de constructii. Nu te miri prea mult, ca zaresti intr-un intrind ferit de ochii curiosilor mai multe vilisoare pe care, initial, esti tentat sa le compatimesti in caz de vreo inundatie. Casele inaltate, unele fara acoperis, altele la cheie, au anunturi de vinzare sau de inchiriere. Am sunat la unul dintre numerele afisate si am aflat ca o vila costa in jur de 40.000 de euro, casa si 360 de metri patrati de teren. Nenegociabil. L-am intrebat pe domnul de la capatul celalalt al firului daca nu o sa avem cumva probleme, ca am auzit ca nu ar fi date toate avizele pentru casa respectiva. "Nici vorba. Nu e absolut nici o problema. Eu am avut terenul in concesiune, apoi am intabulat, am cumparat de la Primarie, tot. Sincer, imi pare rau ca nu am mai multe vile construite in zona, ca vad ca se cauta", incearca el sa ne spulbere suspiciunile.

DE NEGASIT. Edilul actual al Dubovei, pe care nu l-am gasit la Primarie, e criptic in declaratii. El si toti subordonatii care ar putea da informatii s-au facut nevazuti de la serviciu in mijlocul zilei si al saptaminii de lucru. Rangerul ne spune ca, de fiecare data cind vin cu Garda de Mediu sau sint prin zona pentru a cere explicatii sau pentru a le spune cu frumosul sa opreasca lucrarile, cei din localitate se anunta prin telefoane si se fac nevazuti, ca sa aiba un avantaj permanent prin neprezentare. "Uneori, vina e mai mult a primarului, pentru ca nu informeaza oamenii ca au nevoie in primul rind de avizul nostru pentru orice misca pe raza parcului", spune Stoica. Primarul Dubovei s-a aratat mirat de intrebarea noastra referitoare la avize si a zis ca nu a avut timp sa se puna la punct cu toate informatiile referitoare la problemele localitatii, dar ca va verifica. "Nu le pot afla pe toate dintr-o data. Dar nu stiu de nimic chiar linga Capitanie. Care Capitanie?", devine din ce in ce mai de neinteles dialogul. Culmea tupeului l-am experimentat cu domnul de la Urbanism. Domnul Stancioi, care i-a pus pe fuga de mai multe ori pe rangeri, nelasindu-se impresionat de argumentele ecologice. "Deci, nu se poate ridica nimic daca aceia care construiesc nu au toate avizele. Avizul de la parc? Nu e necesar avizul lor, ca nu e zona parcului acolo. Eu am PUG-ul, eu am toate informatiile. Ei doar ne bruiaza, nici nu au autoritate juridica si n-au cum sa ne amendeze. Eu sint stapin pe zona respectiva, daca ma intelegeti", ne-a susurat mieros in receptor. Declaratia a fost facuta telefonic si nu ochi in ochi, pentru ca el nu se afla la Primarie.

HOP SI UN HOTEL. Vilele ca vilele. Te gindesti ca nesimtirea nu merge mai departe. Dar, in timp ce admiram constructiile ilegale din frumusete de peisaj, un excavator se zbatea sa surpe malul ceva mai la deal de ele. Rangerul intra in actiune si zice ca merge sa vada cu ce se ocupa domnul care arunca sirguincios cupa dupa cupa de pamint in Dunare. Isi ia legitimatia albastra in mina, legitimatie pe care cei de la Directia Silvica o tin trei sferturi din an la vizat, si se indreapta spre Dorelul de pe excavator. Omul intelege greu ca trebuie sa opreasca masinaria. Face citeva manevre periculoase pentru cel care se invirte in jurul lui. In final se da jos, se scarpina pe dosul bratului, se uita nevinovat si explica faptul ca lui i s-a spus doar sa sape. Sa sape temelia unui hotel. Rangerul il roaga sa opreasca lucrarile, pentru ca lipseste un aviz si treaba pe care o face e ilegala. Omului parca nu-i vine, dar isi muta excavatorul din groapa si urmareste cu privirea masina cu rangerul cum se departeaza. Primarul Dubovei nu ne poate lamuri nici ce e cu excavatorul care rupe linistea dintre Cazane, doar Stancioi are un puseu de memorie si ne precizeaza ca acolo se va face un motel "Continental". Care, bineinteles, are toate avizele si autorizatiile. "E acum o moda sa construiesti pe malul Dunarii la Dubova. Cu cine sa ne certam daca le fac adrese peste adrese si nu raspund, iar cind merg cu Protectia Mediului sau Garda de Mediu sint de negasit? Si, chiar daca le-am da amenzile, raul pentru zona e deja facut", precizeaza directorul Parcului Natural Portile de Fier, Marian Jiplea.

Au muscat din cascaval

In drum spre Dubova, rangerul nostru a avut treaba, nu gluma. Dupa ce ziaristii Jurnalului National i-au semnalat ca intr-un punct de pe sosea, sub pretextul largirii drumului, se exploateaza calcar, acesta n-a avut ce sa faca decit sa constate. "Mda, asa e. Cit largesc astia drumul, ca au facut loc de o autostrada?… Uitati-va, acolo la linia aceea e limita parcului. Adica a fost. Sa vedeti cind o sa afle seful…" Pina o sa afle seful, un escavator isi facea si aici treaba temeinic, depasind considerabil linia parcului si imbogatind locul de linga sosea cu un spatiu numai bun pentru vreo doua pensiuni si o vila.

Cariere in parc natural

Calcarul se mai exploateaza in perimetrul parcului la inca doua cariere din Mala. Pe un drum laturalnic ajungem in fata unei placute care ne avertizeaza ca intram pe o proprietate privata. La ezitarile noastre, rangerul ne explica faptul ca nici nu poate fi vorba de asa ceva, ca drumul respectiv nu are cum sa apartina unei persoane particulare, tine de Directia Silvica. Aflarea proprietarilor celor doua cariere au pus la grea incercare calitatile de detectivi ale celor de la Parcul Natural. Mergind pe fir, au ajuns pe urmele unui important om de afaceri oltean, cu toate ca nu exista nici un act care sa demonstreze proprietarul-fantoma. Inginerul de care au mai dat la cariera i-a tot aminat cu documentatia prin care sa arate ca au toate avizele necesare. "Daca au aviz, sa arate. Noi mai dam acordul pentru astfel de activitati de puscare, dar punem conditia ca, in anumite perioade importante pentru anumite specii de animale, sa se intrerupa activitatea", precizeaza rangerul Stoica. Biologul parcului este cel care stie cel mai bine in care perioade trebuie intrerupte activitatile, ce specii ar putea fi afectate de puscaturi. Numai ca, de un an, salariul neatractiv pentru postul de biolog ii lasa fara specialist pe rangeri.

Legea

Prevederile OUG 57/2007, articolul 22, alin. 5, litera b a Planului de Management al Parcului Natural Portile de Fier arata ca in zonele de protectie integrala sint interzise activitatile de constructii-investitii, cu exceptia celor destinate administrarii ariei naturale protejate si/sau activitatilor de cercetare stiintifica ori a celor destinate asigurarii sigurantei nationale sau prevenirii unor calamitati naturale. Incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice si de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice.

Loc protejat

Zona Dubova, denumita in limbajul de specialitate bazinetul miocen Dubova, imparte Cazanele Dunarii in doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Dintre plantele ocrotite din acest perimetru amintim arborele de fag european, fagul de Crimeea, carpinita, jugastrul Cazanelor, alunul turcesc, stejarul pufos, liliacul salbatic. Exista si o serie de flori unice in lume: laleaua Cazanelor, stinjenelul de stinca, sipica de ripe, clopoteii Cazanelor, sapunarita rosie. Daca toata aceasta vegetatie nu este ocrotita, riscam ca ea in scurt timp sa dispara.

Resemnare

"E acum o moda sa construiesti pe malul Dunarii la Dubova. Cu cine sa ne certam daca le fac adrese peste adrese si nu raspund, iar cind merg cu Protectia Mediului sau cu Garda de Mediu sint de negasit? Si, chiar daca le-am da amenzile, raul pentru zona e deja facut"
Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Portile de Fier

Tupeu

"Deci, nu se poate ridica nimic daca aceia care construiesc nu au toate avizele. Avizul de la parc? Nu e necesar avizul lor, ca nu e zona parcului acolo. Eu am PUG-ul, eu am toate informatiile. Ei doar ne bruiaza, nici nu au autoritate juridica si n-au cum sa ne amendeze. Eu sint stapin pe zona respectiva, daca ma intelegeti" –
Un angajat al Primariei Dubova, Departamentul Urbanism

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri