Jurnalul National: Cinci obiective, toate indeplinite

Romania si-a incheiat in ia­nuarie mandatul la sefia Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Bilant po­zitiv: toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2007 au fost realizate. Tara noastra a predat Serbiei presedintia Comisiei.

Presedintele ICPDR in 2007 a fost secretarul de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile Lucia Varga. Aceasta spune ca a avut cinci mari obiective pe care si le-a propus pe perioada mandatului si a reusit sa le duca pe toate la indeplinire.

DUNAREA SI MAREA NEAGRA. „In primul rand, am organizat prima conferinta comuna a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea si Conventiei Marii Negre. Erau unele di­sensiuni aici, din cauza faptului ca ba­zinul dunarean este cel care de­verseaza cel mai mult in Marea Neagra. Vreau sa va spun ca am reglat unele lucruri si ca, per total, am beneficiat de un sprijin politic important pentru proiectele pe care urmeaza sa le desfasuram”, spune Lucia Varga. In al doilea rand, Romania a demarat un proiect de atragere a companiilor private intr-un parteneriat pentru „cura­tarea” Dunarii. „S-a reusit mobili­zarea companiilor din tarile duna­rene pentru reducerea poluarii flu­viului. Agentii economici vor da bani pentru astfel de proiecte intr-un program denumit „Friendly Business for the Danube”, al carui administrator va fi Secretariatul Conventiei”, a explicat secretarul de stat.

EXPEDITIE PE DUNARE. In mandatul Romaniei, pe fluviu a avut loc o expeditie stiintifica denumita Joint Danube Survey, care a reunit oameni de stiinta, experti si cercetatori din toate statele de pe cursul Dunarii. Expeditia s-a des­fasurat in lunile august si septembrie, incheindu-se cu un simpozion la Tulcea. In momentul de fata, datele culese pe parcursul expeditiei sunt inca in faza de procesare, urmand ca rezultatele sa fie anuntate in cursul lunii martie sau cel mai tarziu in aprilie. Tot in 2007 s-a reusit semnarea memorandumului pentru managementul Deltei Dunarii, docu­ment parafat impreuna cu Ucraina si Republica Moldova.

HARTI DE RISC. Tot anul trecut s-au facut primii pasi pentru intocmirea hartilor de risc la Dunare. Inspirata de un proiect asemanator realizat pe Fluviul Rin, ideea hartilor de risc a fost sustinuta puternic de Germania in cursul anului 2007, astfel incat proiectul este aproape gata, dupa care se va cere finantare de la Bruxelles. Banii, aproximativ 15 milioane de euro, ar putea fi alocati cel mai devreme in a doua jumatate a acestui an. Odata rea­lizata aceasta harta, ea va putea fi folosita ca model si pentru intoc­mirea de proiecte similare pe raurile interioare ale tarii.

PREDAREA STAFETEI. Momentul de incheiere a mandatului s-a consumat la 21 ianuarie, pre­sedintia Comisiei urmand a fi asi­gurata in acest an de Serbia. Ceremonia simbolica a constat din inma­narea de catre Lucia Varga reprezentantului Serbiei a unei sticle cu apa din Dunare, in prezenta secretarului ICPDR, Phillip Weller.

MULTUMITA

„Am organizat prima confe­rinta comuna a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea si Conventiei Marii Negre. Erau unele disensiuni aici, din cauza faptului ca ba­zinul dunarean este cel care de­ver­seaza cel mai mult in Marea Neagra. Vreau sa va spun ca am reglat unele lucruri si ca, per total, am beneficiat de un sprijin politic important pentru proiectele pe care urmeaza sa le desfasuram” – Lucia Varga secretar de stat, fost presedinte ICPDR

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri