Jurnalul National: Cele mai poluate rauri

De Ziua Mondiala a Apei, Apele Romane au prezentat un raport privind cele mai poluate rauri din tara noastra. La Bucuresti au fost prelevate probe din raul Dambovita (unul dintre cele mai poluate din tara) si analizate.

Principalele surse de poluare pentru rauri sunt marile orase, complexurile de crestere a animalelor si unitatile industriale si minele. Marii poluatori sunt insa orasele, in special cele care nu au statii de epurare sau cele ale caror statii de epurare nu functioneaza in conformitate cu cerintele legislative (Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu-Severin, Timisoara, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Barlad, Vaslui, Suceava, Botosani, Husi, Timisoara). In ceea ce priveste complexurile de crestere a animalelor, acestea vor trebui sa se conformeze (cel tarziu pana in 2013).

PROBLEME PESTE PROBLEME. Din cele 397 de statii de epurare municipale, numai 14 functioneaza in conformitate cu legislatia, si anume: doua in judetul Bihor (Suplacu de Barcau, Balc – Almasu Mic si Almasu Mare), doua in judetul Harghita (Tusnad si Balan), doua in judetul Valcea (Brezoi si Baile Govora), doua in judetul Prahova (Cornu si Plopeni) si cate una in judetele Vrancea (Vidra), Caras-Severin (Baile Herculane), Timis (Nadrag), Brasov (Victoria), Dambovita (Fieni) si Tulcea (Baia). De asemenea, potrivit Apelor Romane, alte 20 de statii de epurare s-au finalizat si pana la sfarsitul acestui an vor functiona corespunzator. In Romania exista doar 513 localitati (din 20.000) dotate cu retele de canalizare, avand lungimea totala de 18.653,762 km liniari. Doar 18 dintre acestea sunt conforme cu legislatia in vigoare: Constanta, Timisoara, Oradea, Dobreta Turnu-Severin, Bistrita, Alba-Iulia, Mangalia, Medias, Campia Turzii, Gherla, Salonta, Beius, Alesd, Valea lui Mihai, Victoria, Sacuieni, Stei.

82 DE ACCIDENTE. In 2007 s-au inregistrat 82 de poluari accidentale, din care 49 cu produse petroliere, 15 cu substante organice, opt cu produse de origine anorganica si zece poluari de alta natura. Poluarile accidentale s-au produs mai ales din cauza neglijentei, dar si pentru ca nu au fost facute retehnologizari. Cele mai multe poluari s-au produs in Bazinul Hidrografic Dobrogea – Litoral (17 poluari), Bazinul Hidrografic Arges – Vedea si Bazinul Hidrografic Jiu (12 poluari) si Bazinul Hidrografic Olt (10 poluari).

Prelevare din apele raului Dambovita

O panza de aproximativ 800 de metri pe care au fost scrise mesaje si desene dedicate Zilei Mondiale a Apei au fost amenajata de o parte si de alta a Dambovitei, pe traseul dintre Piata Unirii si Piata Natiunile Unite. Manifestarea, intitulata "Ofera-i Dambovitei un tablou", a fost organizat de Apa Nova in colaborare cu Administratia Nationala a Apelor Romane si a fost dedicat Zilei Apei. Pe partea stanga a Dambovitei au fost mesajele angajatilor Apa Nova si desenele prin care acestia au vrut sa dovedeasca importanta apei. Elevi, profesori si artisti din Bucuresti si-au lasat si ei mesajele dedicate Zilei Mondiale a Apei pe partea dreapta a cheiului.

Directorul general ANAR, Marius Postelnicescu, a declarat, pentru Rompres, ca prin actiunea de ieri a vrut sa-i indemne pe bucuresteni sa respecte si sa ocroteasca Dambovita. Timp de aproximativ doua ore, bucurestenii au posibilitatea sa scrie mesaje sau sa deseneze pe panza care inconjoara raul Dambovita, urmand ca la caderea serii aceasta sa fie ridicata si expusa in mare parte la sediul Apa Nova. "Desenele vor sta pana diseara (ieri seara – n.r.), cand vor fi oferite institutiilor care s-au implicat si, de ce nu, autoritatilor", a declarat directorul ANAR.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri