Jurnalul National: Bulgaria, avertizata de UE pentru mediu

La jumatate de an de la integrarea in Uniunea Europeana, Bulgaria are probleme din cauza neaplicarii reglementarilor din domeniul mediului.

Tara vecina a primit deja doua avertismente din partea oficialilor europeni. Comisia Europeana a trimis Sofiei avertismentul scris, atentionand Bulgaria despre doua cazuri de transpunere necorespunzatoare a legislatiei comunitare in cea nationale. Primul caz se refera la Directiva privind conservarea habitatelor naturale de flora si fauna salbatica, iar in cel de-al doilea este vorba despre Directiva Pasari. Comisarul european pentru probleme de mediu, Stavros Dimas, a declarat: "Bogatia si valoarea biodiversitatii din Bulgaria nu trebuie puse in pericol. Sofia trebuie sa transpuna cat mai repede si in totalitate directivele europene in legislatia bulgara, astfel incat flora si fauna din aceasta tara sa fie protejate".

PROTECTIE INEFICIENTA

Dupa verificarea documentatiei trimise de Bulgaria, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca vecinii nostri de la sud de Dunare au probleme serioase in ceea ce priveste implementarea Directivei privind conservarea habitatelor naturale de flora si fauna. In ceea ce priveste aceasta directiva, statele-membre ale Uniunii Europene trebuie sa desemneze zonele protejate de pe teritoriile lor, pentru ca acestea sa fie inscrise in lantul NATURA 2000, reteaua europeana de arii protejate.

Responsabilii de la Bruxelles au descoperit ca Bulgaria are probleme severe la acest capitol. Comisia reproseaza Sofiei ca in legea bulgara de transpunere a Directivei nu exista nici macar definirea termenilor "sit", "habitat" si "specie". Mai mult, CE remarca lipsa oricaror proceduri care sa poata reglementa situatia in cazurile in care in siturile NATURA 2000 exista proiecte cu impact asupra mediului.

Al doilea avertisment a fost formulat in cazul Directivei Pasari. In acest caz, legislatia din Bulgaria nu contine masuri specifice de protectie si conservare pentru speciile de pasari. Comisia este indreptatita sa se foloseasca de reglementarile Tratatului pentru a impune Bulgariei sa ia masurile care se cuvin. Altfel, Sofia risca ca Bruxelles-ul sa initieze procedurile de infringement.

Procesul legislativ

Articolul 226 din Tratat da Comisiei dreptul de a actiona pe cai legale impotriva statelor membre care nu isi respecta obligatiile. In cazul in care Comisia considera ca se impune declansarea procedurii de infringement, adreseaza statului acuzat un document intitulat "Letter of Formal Notice", ca prim avertisment scris, cerand prin acesta remedierea situatiei pana la un termen dat, de obicei doua luni. In lipsa unui raspuns din partea statului vizat, Comisia poate sa transmita si un al doilea document, "Reasoned Opinion" (cel din urma document in scris).

Actul prezinta motivele pentru care CE considera ca trebuie declansata procedura de infringement, iar statul vizat are doua luni la dispozitie. Daca tara nu raspunde acestui document, Comisia poate decide sa prezinte cazul in fata Curtii de Justitie, care poate obliga Bulgaria sa se conformeze legilslatiei europene si prevede si sanctiunile pe care Sofia trebuie sa le suporte. Romania nu a primit pana acum nici un avertisment scris din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste transpunerea legislatiei de mediu.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri