Fostii concesionari din Delta Dunarii isi desfasoara in continuare afacerile prospere in Rezervatia Biosferei. Singura diferenta este ca acum nu dau nici un ban statului, in timp ce pana in 2004 erau obligati sa plateasca sute de mii de euro anual la bugetul de stat, sa faca repopulari si paza resursei.
Concesiunile piscicole din Delta Dunarii au fost desfiintate in 2005 si 2006, procesul fiind insotit si de o asidua campanie mediatica impotriva "baronilor pesedisti" din Rezervatie, vazuti de toata lumea drept dusmanii poporului, asupritorii pescarilor, hoti din avutul tarii. Resursa de peste din Delta a fost incredintata pescarilor, acestia primind drepturi nelimitate de la Alianta D.A., al carei slogan electoral a fost in 2004 "Va dam Delta inapoi!". Singura conditie a fost ca pescarii sa se constituie in organizatii pentru ca "asa ne cere UE". In plus, guvernantii au promis ca pescarii se vor umple de bani, Uniunea avand pregatite pentru ei fonduri de peste 120 de milioane de euro. In 2008, sefii acestor organizatii pescaresti sunt fostii concesionari. In ciuda propagandistilor portocalii care pozau in aparatorii pescarilor, acestia i-au ales in fruntea organizatiilor de pescari tot pe fostii concesionari. Acestia si-au pus la dispozitie cherhanalele avute din vremea concesiunilor, asa ca afacerile merg inainte.
DIFERENTE. Singurele, dar in acelasi timp marile diferente fata de perioada concesiunilor, sunt ca in timpul desfasurarii contractelor, concesionarii erau obligati sa plateasca redevente anuale catre stat pentru pestele pe care il pescuiau. Aproape un milion de euro intra in fiecare an la buget, numai din redevente. Acum nu mai intra nici macar un leu, toata lumea pescuieste in voie, pe gratis. Nu intereseaza pe nimeni ca in Constitutie scrie ca resursele statului nu se dau pe gratis. Poate Curtea de Conturi se va sesiza la un moment dat si va imputa acesti bani vreunei institutii a statului. Un precedent exista. S-a intamplat in anii ’90, cand fostului guvernator al Deltei i s-au imputat cateva miliarde de lei, bani ce ar fi trebuit incasati de stat din exploatarea resursei piscicole. Mai mult decat atat, presiunea pe resursa a crescut foarte mult, iar braconajul este in floare. Concesionarii erau obligati prin contract sa asigure paza resursei, astfel ca intre 2002 si 2004 braconajul scazuse simtitor in Rezervatia Biosferi. Astazi nimeni nu mai pazeste pestele, in schimb toata lumea pescuieste. Si de cele mai multe ori, o face cu unelte interzise, mai ales cu unelte de pescuit electric. Braconajul a explodat dupa 2005, mii de tone de peste fiind pescuite fara acte in fiecare luna. Institutiile statului sunt total depasite. A fost infiintata Politia Deltei, Inspectia Piscicola si Politia de Frontiera au capatat puteri sporite, la fel si agentii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Degeaba. Braconierii nu mai au nici o limita. Primari ai localitatilor Deltei au fost prinsi in ultimii 3 ani braconand. Braconierii au stricat chiar masina Garzii de Mediu, atacandu-i comisari. Guvernul care a instaurat haosul se chinuie de anul trecut sa elaboreze o lege care sa interzica de tot pescuitul in Delta. Pe vremea concesiunilor, detinatorii contractelor erau obligati sa faca repopulari cu puiet. Acum acest aspect pare o gluma buna. Singurii care mai fac repopulari sunt cei care au ferme de sturioni. Desi sunt numai doua firme pe piata si multi bani europeni, patronii se cearta pe fiecare eurocent. Iar unele deversari s-au facut chiar fara autorizatie de mediu…
CIFRE SI NUME. In date concrete, lucrurile arata acum in felul urmator. In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii exista in momentul de fata 37 de organzatii de pescari. Toate primesc cote de captura de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Cele 37 de organizatii de pescari sunt asociate unor societati comerciale care colecteaza pestele, adica punctele de descarcare. O parte din firmele care detineau inainte de 2005 incintele piscicole din Delta Dunarii au acum ca obiect de activitate colectarea pestelui de la organizatiile de pescari. De pe lista nu lipsesc: SC Piscicola Tour SRL Jurilovca (Alexandru Bittner), SC Amorel SRL (Amorel Vatamaneanu), SC Wela SRL (Dan Verbina), SC Kaviar House Isaccea (familia Dumitru si Marilena Maereanu) sau SC Raduta Sporting Tours SRL (Robert Raduta). Cu alte cuvinte, schimbarea produsa cu mare publicitate in anii 2005-2006, s-a dovedit una mai mult de forma. In continuare, in spatele afacerilor din Delta Dunarii sunt chiar fostii administratori. De data asta, profiturile si mai mari, iar statul iese net in pierdere. Castigurile pescarilor – de a caror bunastare nu s-au ingrijit in nici un fel politicienii – sunt aproape aceleasi, cu sau fara patron, iar modul de exploatare a resursei este inca si mai haotic.
DNA
In 2005, fostul ministru al Mediului, democrata Sulfina Barbu, in mandatul careia s-a instaurat haosul in Rezervatia Biosferei, cerea DNA Constanta sa verifice modul in care s-au incheiat contractele de concesiune a resursei piscicole din Delta Dunarii. In ciuda unor declaratii triumfaliste ale ministrului, care anunta ca cei vinovati vor fi bagati la inchisoare, ancheta bate pasul pe loc. De trei ani de zile! Nu s-a facut nici macar o singura audiere, ci doar s-au facut verificari in ceea ce priveste legislatia in vigoare la momentul organizarii licitatiilor. Totul pare ca a fost facut la presiuni politice, singura "victima" a acestor actiuni fiind Delta Dunarii, rezervatie inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National