Jurnalul National: Ape minerale cu probleme romanesti

Specialistii europeni in ape minerale si termale ne apreciaza pentru potentialul pe care il avem, dar nu vad schimbari radicale pentru viitorul apropiat. Romania a fost aleasa de specialisti anul acesta drept gazda pentru Conferinta Internationala Anuala a Apelor Minerale.

Intalnirea, organizata de Asociatia Internationala a Hidrologilor (IAH) in colaborare cu Societatea Nationala a Apelor Minerale si European Drinks, se desfasoara la Stana de Vale, in perioada 7-13 septembrie, unde se discuta problemele economice si de mediu din domeniu.

O TARA IMPORTANTA. Specialistii spun ca suntem o tara importanta din punct de vedere al resurselor naturale. Ca avem ape minerale si termale demne de apreciat, dar… dar mai e nevoie de foarte multi bani! Cat despre apele balneare, vor fi cu adevarat demne de aprecierea internationala abia atunci cand vom avea si baze de tratament mai bune, la care se adauga, inevitabil, infrastructura si serviciile. Daca pana acum in Romania au fost foarte multe statiuni – peste 300 de microstatiuni si statiuni mari, astazi suntem in declin, tot din cauza problemelor legate de investitii.

Dupa intrarea in Uniunea Europeana, hotelurile concepute pentru sute de turisti sunt foarte greu de facut rentabile. "In strainatate se prefera dezvoltarea unor statiuni mici. Suntem pe drumul bun, dar mergem incet poate si pentru ca banul investit in aceste domenii nu se poate recupera in 5 ani", a explicat in cadrul conferintei de la Stana de Vale Adrian Feru, unul dintre specialistii romani.

COMPETITIE. Specialistii spun ca avem ape minerale de calitate foarte buna, dar acest business s-a dezvoltat foarte bine si in celelalte tari, iar din acest motiv accesul pe pietele straine este foarte redus. "Ei isi apara drepturile proprii, pentru ca s-au investit foarte multi bani. Este foarte greu sa devii competitiv pe piata acestui business cand ei au investit atat, iar tu vrei sa transporti produsul tau cateva mii de kilometri", spune Adrian Feru.

"Daca putem vorbi de o dezvoltare dinamica a sectorului de imbuteliere, in Romania s-a dezvoltat foarte bine in ultimii ani, foarte dinamic si agresiv, cu majoritatea investitorilor de origine romana. Poate, daca ar fi fost straini, ar fi fost si mai mult export. Branduri ca Borsec, Izvorul Minunilor, Bucovina, Perla Harghitei ar putea sa concureze cu cele mai bune branduri din lume. Au reprezentat chiar o spaima pentru cei care au venit sa investeasca si, cand au vazut ca piata romaneasca exista, s-au retras", a mai spus specialistul.

ECONOMIA STRICA OMENIA… Mai avem si ape termale. Deja se folosesc in unele localitati pentru incalzire, dar intervin tot felul de oprelisti in calea "energiei curate", asa cum explica Feru: "S-a dezvoltat si utilizarea apelor termale la incalzirea locuintelor in Oradea, Beius etc.. S-a facut si cu fonduri europene, care au fost date Romaniei in compensare pentru diminuarea cantitatii de CO2 care s-ar fi eliminat in atmosfera din utilizarea combustibililor clasici. In aceasta directie au existat ceva investitii, dar e si aici o inertie foarte mare, din cauza furnizorilor de energie clasica. Ei incearca sa-si pastreze business-ul".

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri