Masurile disciplinare pentru cei care au "aranjat" licitatia pentru cadastrul Deltei Dunarii se lasa asteptate. Cei vinovati sint inca pe functii si acuza cu tupeu ca "grupuri de interese" vor raul Deltei.
Reactii putine si ciudate din partea celor implicati in fraudarea licitatiei pentru cadastrarea Deltei Dunarii. Ministrul Mediului, Attila Korodi, nu a raspuns la telefon, iar presedintele comisiei care a organizat licitatia frauduloasa, directorul executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigora Baboianu, era plecat din tara, la Izmail, in Ucraina.
"INTERESELE NU NE LASA". Singurii care au comentat: juristul ARBDD Radu Voicu si seful sau, guvernatorul Deltei, Paul Cononov. Voicu s-a rezumat la a spune ca, din punctul sau de vedere, licitatia s-a facut corect si ca a incercat sa demonstreze acest lucru si instantei. Nici o vorba despre faptul ca nu s-a prezentat decit la o infatisare din proces si, mai ales, nici o vorba despre faptul ca in plina sedinta, in fata instantei, Voicu a recunoscut ca ARBDD a facut mici ilegalitati in procesul de organizare a licitatiei si de desemnare a cistigatorului. Cononov a spus ca nu stie inca de verdict: "Juristul nostru a iesit din proces ieri (joi – n.r.) la ora 13 si ma indoiesc ca judecatorii au actionat cu o asemenea rapiditate. Daca intr-adevar s-a intimplat asa, inseamna ca in joc sint anumite interese si refuz sa fac comentarii pe aceasta tema. Noi vom respecta decizia instantei si, daca intr-adevar s-a intimplat asa, vom relua procedurile asa cum solicita instanta. Vom face acest lucru numai dupa ce vom avea o comunicare scrisa. Este vorba despre anumite interese care graviteaza in jurul Deltei. Noi consideram ca s-a procedat legal, ca s-a procedat corect, si asteptam sa vedem hotarirea Curtii de Apel". Cononov a avut aceeasi atitudine si in iarna, dupa ce un control al Curtii de Conturi a scos la iveala ilegalitati de proportii la ARBDD. Practic, sute de mii de euro fusesera cheltuiti impotriva legii, o parte din bani fiind fonduri europene. Si atunci, ca si acum, cind in pericol de a fi fraudati erau 3 milioane de euro, Cononov vedea alte interese care nu il lasau sa munceasca. Discursul basescian ("Eu vreau sa fac, dar interesele nu ma lasa, imi pun piedici") a dominat tot mandatul lui Cononov, ticsit cu ilegalitati sau decizii controversate.
Dupa cum Jurnalul National a anuntat inca de ieri, Curtea de Apel Constanta a anulat integral procedurile de licitatie pentru cadastrarea si intabularea terenurilor din Delta Dunarii, recunoscind ilegalitatile de proportii comise.
DEFINITIV Si IREVOCABIL. Cadastrarea Deltei era absolut necesara, intrucit sute de mii de hectare din Rezervatie nu au cadastru si intabulare, fapt ce a permis ca in ultimii ani terenuri intinse sa fie cadastrate si intabulate de primarii din diverse localitati. Licitatia a fost cistigata de firma Topo Service din Miercurea-Ciuc, care a subcontractat lucrarile unei firme ucrainene. Practic, zone strict protejate, suprafete valoroase, terenul de linga baza militara NATO de la Babadag sau de linga poligonul de la Enisala urmau sa fie cadastrate de o tara nemembra a aliantei si care se afla in disputa cu Romania pentru mai multe cauze, intre care Canalul Bistroe sau delimitarea platoului continental. Decizia instantei, definitiva si irevocabila, pune frine si pentru organizarea viitoarei licitatii. Astfel, viitorii participanti pot recuza membrii comisiei daca ei au facut parte si din comisia licitatiei trucate. Aminat ani in sir, cadastrul Deltei se va face probabil la Pastele Cailor.
Cerem demisia vinovatilor!
Jurnalul National cere prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu sa-i demita pe cei vinovati de fraudarea licitatiei: Korodi, Cononov si Baboianu. Beneficiind de o imagine buna, Korodi nu a facut mare lucru pentru protectia mediului, iar asta nu e greu de vazut. Se plimba cu masini putin poluante, dar zboara de multe ori cu elicopterul. Banii europeni se absorb cu mare greutate, in domeniu sint multe grupuri de interese, iar afacerile curg. Un exemplu: pavilionul Romaniei de la expozitia de la Zaragoza. 4,9 milioane de euro ca sa ne facem de ris in Spania. In mandatul lui Cononov (unul dintre cei mai prosti guvernatori), haosul s-a instaurat in Delta. Braconaj excesiv, lipsa reconstructiei ecologice, afaceri liberale, vanatoare – acestea sint realizarile lui Cononov. Baboianu era pe vremea lui Ceausescu specialist in transformarea lacurilor din Delta in terenuri agricole. Dupa Revolutie, a devenit expert in transformarea terenurilor agricole in lacuri. Inainte de pronuntarea Curtii de Apel Constanta, declara cu aroganta ca totul s-a facut legal si ca judecatorii vor constata asta si il vor absolvi de orice vina.