Jurnalul National: Alimente ecologice in licee

Parlamentul Tinerilor din Sectorul 2 – liceeni si studenti -, sprijinit de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio Romania, dar si de conducerea institutiilor de invatamint, a pus pe picioare un proiect extrem de ambitios ce vizeaza introducerea mincarii ecologice in scoli si licee. Startul va fi dat de Colegiul National "Cantemir" din Bucuresti. Daca lucrurile vor merge bine, proiectul va fi extins la nivelul tuturor liceelor din Sectorul 2.

INITIATIVA. "Eu am fost foarte sceptic cind am auzit de Legea Ministerului Sanatatii ce prevede eliminarea alimentelor nesanatoase din magazinele aflate in scoli. Apoi a venit domnul doctor Corneliu Mateescu de la Institutul Fundeni si ne-a explicat ce contin produsele pe care le mincam de obicei si care sint efectele acestei alimentatii. Si am avut ocazia sa gust produse eco si mi-am dat seama ca sint foarte satioase si au un gust bun. Iar cind Asociatia Bio Romania ne-a propus sa organizam o retea de distributie in Sectorul 2, am considerat ca este o idee foarte buna. Asa a inceput totul", povesteste Marian Cosmin, presedintele Parlamentului Tinerilor din Sectorul 2. Planul prevede infiintarea a cite unui chiosc cu produse eco in curtea liceelor si care sa fie gestionat chiar de elevi. Proiectul-pilot se va implementa la Colegiul "Cantemir". "Pe de o parte, dorinta noastra este sa ii implicam cit mai mult pe elevi in astfel de activitati. Iar pe de alta parte, vrem ca ei sa se hraneasca sanatos", ne-a declarat Alexandru Mihai, directorul Colegiului "Cantemir Voda".

Actiunea va demara chiar simbata aceasta, prin semnarea unui parteneriat intre Asociatia Eco Romania, Asociatia Tinerilor Reformisti, Parlamentul Tinerilor din Sectorul 2 si Colegiul National "Dimitrie Cantemir". O data cu inceperea anului scolar, va incepe o campanie de informare in rindul elevilor ce va cuprinde si degustari de produse eco. Initiatorii proiectului spera ca liceenii de la "Cantemir" vor avea mincare eco din octombrie.

MODELUL. Presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu, este foarte optimist ca proiectul va fi operational din octombrie. "Noi ne-am fixat ca obiectiv major al asociatiei introducerea mincarii ecologice produse de producatori romani in spitale si scoli. In acest fel impuscam doi iepuri: folosim banii de la buget cit mai bine, dar promovam si productia ecologica romaneasca. In acest sens, Colegiul "Cantemir" va fi un model caruia speram sa ii urmeze si alte unitati. Noi le vom da consultanta prin persoanele competente din cadrul organizatiei pentru a face un proiect tip pentru chiosc care sa obtina toate avizele. Un proiect tip nu ar trebui sa dureze mai mult de o luna, iar autorizatia propriu-zisa se obtine fara probleme daca respecti tot ce ai scris in proiectul tip. Prin urmare, prin octombrie noi speram sa fie operationale atit chioscul, cit si cantina sau firma de catering. Inclinam pentru o firma de catering deoarece ideea de cantina s-a cam perimat, dar asta ramine sa mai discutam. Oricum, daca nu va fi posibil sa avem produse ecologice 100%, vrem ca macar materia prima sa fie ecologica", a declarat Cioceanu.

spot_img

Ultimele știri