Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul de Botosani: Reglementari privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri o hotarare privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei, a anuntat Camelia Spataru, Purtatorul de Cuvant al Guvernului, la finalul sedintei Executivului.

Hotararea de guvern are in vedere o reglementare mult mai drastica a modului in care sunt transportate deseurile, a afirmat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

Astfel, actul normativ stabileste pasii care trebuie urmati pentru efectuarea unui transport de deseuri periculoase. E nevoie, mai intai, de obtinerea aprobarii transportului de la agentia judeteana pentru protectia mediului pe a carei raza teritoriala se afla instalatia de tratare/valorificare/eliminare a deseurilor. Ruta de transport se stabileste avandu-se in vedere, pe cat posibil, ocolirea oraselor, si trebuie sa obtina aprobarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului pe a carui raza teritoriala se afla expeditorul.

Transportatorul este obligat sa informeze Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) cu 48 de ore inainte de efectuarea transportului. Informarea trebuie sa contina date despre cantitatea de deseuri, numarul si data formularului de aprobare a transportului, pentru identificarea transportului.

„Pentru a evita diferite dezastre, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are datoria sa notifice cu 48 de ore inainte toate Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratele de Politie din judetele care sunt tranzitate” a adaugat ministru Korodi.

Aprobarea pentru efectuarea transportului deseurilor periculoase poate fi o aprobare data pentru o anumita categorie de deseuri periculoase si un singur transport, sau poate fi o aprobare data pentru o anumita categorie de deseuri periculoase si mai multe transporturi, caz in care valabilitatea aprobarii este de 2 ani de la data acordarii acesteia.

Personalul angajat, inclusiv transportatorul deseurilor periculoase, trebuie sa detina echipament special si sa fie instruit asupra utilizarii acestuia, precum si pentru luarea primelor masuri de interventie in cazul unei poluari accidentale.

In cazul producerii unui accident pe timpul transportului, transportatorul deseurilor periculoase anunta imediat ISU si agentia pentru protectia mediului de pe raza judetului unde s-a produs incidentul. Deseurile periculoase care fac obiectul transportului trebuie sa fie ambalate si etichetate in conformitate cu prevederile legale referitoare la transportul marfurilor periculoase. Gestionarea ambalajelor cade in sarcina destinatarului, cu exceptia cazurilor in care o alta parte isi asuma raspunderea in scris pentru gestionarea acestora. Ambalajele deseurilor periculoase reprezinta de asemenea deseuri periculoase, care intra sub incidenta prezentei hotarari.

In ceea ce priveste deseurile nepericuloase, acestea se transporta de la expeditor la destinatar si se controleaza pe baza formularului de incarcare-descarcare deseuri nepericuloase tipizat cu regim special.
In ceea ce priveste transportul deseurilor rezultate din activitatea medicala, nu se vor accepta la transport deseurile ale caror ambalaje nu sunt etichetate cu urmatoarele informatii: datele de identificare ale unitatii sanitare, sectia/laborator, cantitate si data transportului.

Toate vehiculele utilizate pentru transportul deseurilor periculoase din activitatea medicala sunt evaluate de catre Ministerul Sanatatii Publice, prin institutele de sanatate publica, pe baza unei metodologii ce va fi aprobata prin ordin al ministrului sanatatii publice, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestei hotarari. In interiorul vehiculelor, deseurile periculoase rezultate din activitatea medicala se transporta in containere din plastic cu capac, tip eprubeta, in pozitia vertical. O alta noutate pe care o aduce aceasta hotarare se regaseste la capitolul sanctiuni. Hotararea adoptata prevede aplicarea unor sanctiuni sporite in cazul neconformarii cu prevederile acestui act normativ. Astfel, abandonarea deseurilor pe traseu de catre operatorii de transport se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 la 30.000 lei, iar transportul de deseuri municipale efectuate de operatori neautorizati pentru prestarea serviciului de salubrizare in localitati, se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei. Pe langa inasprirea amenzilor, a fost introdusa si o sanctiune complementara care prevede ca mijlocul de transport folosit la transportul ilegal sa fie imediat confiscat.
Ministrul Mediului a adaugat ca sanctiunile se aplica tuturor celor care incalca legea, adica inclusiv persoanelor fizice.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul imputernicit din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si Ministerului Internelor si Reformei Administrative, alaturi de personalul imputernicit din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sanatatii Publice sau Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz, conform competentelor institutiilor nominalizate.

Hotararea intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
(Guvernul Romaniei – Biroul de presa – 10.09.2008)

spot_img

Ultimele știri