Agentia pentru Protectia Mediului Botosani a organizat ieri ultima activitate in cadrul proiectului pilot "Sensibilizarea eco-scolilor din Botosani in domeniul compostarii". Desi in mod teoretic proiectul a ajuns la final el va continua prin activitati practice, ce se vor desfasura la nivelul scolilor. Activitatea a fost gazduita de Sala mare a Institutiei Prefectului si a avut ca scop acordarea certificatelor de participare din partea companiei din Belgia "Vlaco" celor 13 formatori din domeniul compostarii deseurilor verzi din judetul Botosani.
Pe langa diplome, formatorii botosaneni au primit si tricouri personalizate cu numele proiectului. Diplomele au fost acordate de expertul belgian Jean Jacques Dohogne, specialist in domeniul compostarii deseurilor verzi si prefectul Gheorghe Sorescu. La activitate au luat parte si cele sase eco scoli implicate in proiect, respectiv Eocscoala Catamarasti Deal, Ecoscoala Speciala nr. 5, Grup Scolar Industrial "Elie Radu", Grup Scolar de Industrie Usoara Botosani si Scoala cu clasele I-VIII Stancesti. In proiect mai sunt implicate Liceul "Ferdinand" si organizatia nonguvernaentala "Veniti cu noi" din Bacau. Drept multumire conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani a acordat expertului belgian si celorlalti doi colegi ai sai implicati in proiect, diplome. Prefectul Gheorghe Sorescu a apreciat toate activitatile desfasurate in cadrul acestui proiect pilot si faptul ca s-au obtinut rezultate bune. Cu ajutorul acestui proiect, judetul Botosani a devenit un model de buna practica in domeniul compostarii deseurilor verzi.
La ora actuala APM Botosani a preluat solicitari din partea agentiilor din tara, care doresc extinderea acestui proiect. "Din punct de vedere al agentiei rezultatele obtinute pana in prezent sunt imbucuratoare, avand in vedere ca se doreste extinderea proiectului si la nivel national. Ma bucur ca este pentru prima data cand un astfel de tip de proiect a dus la intarirea capacitatii institutionale", a declarat Sorin Grindei, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani. Acesta sustine ca proiectul privind compostarea deseurilor verzi creeaza oportunitati si mai multe agentiei botosanene, in conditiile in care in urmatoarea perioada se va demara un alt proiect privind managementul siturilor contaminate. Directorul APM, considera ca proiectul pilot reprezinta o necesitate, in mod special in mediul rural.
Cu ajutorul copiilor din unitatile de invatamant, care vor disemina informatia si oamenii din mediul rural vor sti sa isi composteze singuri deseurile din gospodarie. Jean Jacques Dohogne s-a aratat foarte incantat de rezultatele pe care le-a obtinut proiectul si a marturisit ca la inceput nu stia unde se va ajunge. "Sunt foarte incantat sa fiu aici. Cand am inceput acest proiect nu stiam unde o sa ajungem, dar am observat ca foarte repede elevii si profesorii au fost foarte receptivi sa participe si sa se ajunga la rezultate bune. Sunt foarte fericit si as vrea sa le transmit copiilor ca ei sunt viitorul si principalii actori in cadrul acestui proiect", a declarat Jean Jacques Dohogne, specialist in domeniul compostarii deseurilor verzi.
In Sala mare a Institutiei Prefectului, elevii Eco scolii Catamarasti Deal au prezentat invitatilor un mic program artistic pe note muzicale, precum si o sceneta ce are ca principala tema compostarea deseurilor. In urma desfasurarii acestui proiect s-a realizat un manual scolar intitulat "Compostarea deseurilor verzi", ce va fi utilizat de cadrele didactice din scoli. Fiecare unitate de invatamant implicata in proiect detine o trusa scolara pentru monitorizarea procesului de compostare, jocuri interactive ce se refera la "Containerul virtual de compostare" si "Ce compostez si ce nu?".
De asemenea, de la scoli nu lipsesc cele cinci baterii a cate trei containere pentru compostarea deseurilor verzi si obtinerea de compost. APM Botosani doreste sa lanseze o noua propunere de proiect de compostare a deseurilor verzi de tip individual care sa acopere pentru judet atat o parte din zonele rurale, cat si cele urbane. Compostul obtinut prin utilizarea deseurilor verzi din gradini si parcuri, resturi neprelucrate termic din bucatarii si a altor tipuri de produse dintr-o bucatarie este un produs valoros, cu calitati nutritive deosebite pentru cresterea sanatoasa a plantelor si imbogatirea calitatii solurilor deteriorate.
Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul de Botosani