Jurnalul de Botosani: Gropile de gunoi vor fi inlocuite de pubele ecologice „personalizate”

Conform prevederilor transmise de reprezentantii Uniunii Europene, avand caracter de lege dupa semnarea contractului zonal de gestionare selectiva a deseurilor, pana la data de 16 iulie toate gropile de gunoi din zona trebuie inchise (desfiintate). Se pune capat astfel practicii nocive de depozitare a gunoaielor pe imasuri si de aparitie a gramezilor necontrolate de deseuri in santurile drumurilor, in apropierea cursurilor de apa sau la capatul ulitelor mai dosnice. Cum, in paralel, atat in Flamanzi cat si in Frumusica se desfasoara, incepand din aceasta luna, ample actiuni de igienizare a apelor locale, in ambele localitati fiind angajati, in acest scop, zeci de muncitori care vor fi retribuiti, conform legii 76, pe o perioada determinata, persoanele care vor arunca gunoiul la intamplare, pe vechiul amplasament al gropii sau in alte locuri, vor fi aspru sanctionate.

„Speram sa obtinem rezultate pozitive pe linia igienizarii localitatii si a cursurilor de apa, in paralel cu constientizarea populatiei, careia Europa, civilizatia deci, nu-i mai da voie sa arunce gunoiul la intamplare”, ne-a spus viceprimarul Dan Oloeriu.

Daca la Flamanzi vicele se ocupa personal de montarea, la capetele podurilor si in zonele in care erau depozitate gunoaiele la intamplare, a unor placute de avertizare a cetatenilor asupra riscurilor (financiare) la care se expun cei care nu respecta prevederile Consiliului Local, la Frumusica, chiar in sedinta de saptamana trecuta a reprezentantilor locali, a fost aprobata documentatia prin care se va scoate la licitatie inchiderea gropii de gunoi.

Practic, acest lucru trebuie facut in toate localitatile, nu numai in cele mentionate, de o firma specializata, care sa dispuna de toate utilajele necesare pentru transformarea vechilor gropi de gunoi in zone fara microbi si risc de imbolnavire a oamenilor si animalelor. Cum va fi rezolvata problema depozitarii gunoiului in Frumusica, una dintre cele patru localitati in care (alaturi de Flamanzi, Prajeni si Copalau) va fi aplicat proiectul de gestionare eficienta a deseurilor menajere, am aflat chiar de la Dumitru Baciu, viceprimarul comunei mentionate.

„In paralel vom oferi, tot prin concurs, gestiunea de salubrizare unei firme specializate care, conform caietului de sarcini, cu cel putin o luna inainte de inchiderea gropilor de gunoi, trebuie sa instaleze cate o pubela ecologica de gunoi in curtea fiecarei familii din localitate si in plus sa aseze grupuri de pubele, pentru gunoi selectiv, in cele sase puncte de colectare prevazute in proiect. Incepand din acest moment, groapa va fi inchisa iar gunoiul va fi colectat, conform unui grafic intocmit impreuna cu specialistii, odata la patru zile, si transportat la groapa ecologica de la Botosani. Cred ca, cel putin la inceput, vom avea de dus multa munca de lamurire cu oamenii, pentru a fi disciplinati si pentru a intelege ca gunoiul trebuie strans si depus civilizat, doar in locuri special amenajate”, crede viceprimarul Dumitru Baciu. In ceea ce priveste gunoiul de grajd, care, conform cunoscatorilor, „e aur curat”, acesta trebuie strans de fiecare cetatean si asezat in curte, pe o platforma, ca sa putrezeasca, inainte de a fi folosit ca ingrasamant.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri