Jumătate din deșeurile de plastic din lume, produse de doar 20 de companii

Un nou studiu arată că doar 20 de companii, în principal giganţi energetici şi chimici, produc 55 % din deșeurile de plastic de unică folosință din lume, relatează Euronews. Cercetătorii atrag atenția că producţia de materiale plastice de unică folosinţă va creşte cu 30% în următorii cinci ani.

Cercetările efectuate de Fundația Minderoo din Australia au urmărit traseul polimerilor de la ieșirea din fabrici până la transformarea în plastic de unică folosință, înainte de a fi aruncat la gunoi.

În prezent, materialele plastice de unică folosință reprezintă majoritatea materialelor plastice care sunt aruncate la gunoi anual. În 2019, fundația a raportat că peste 130 de milioane de tone metrice au fost aruncate în 2019 – cea mai mare parte dintre acestea sunt arse, plasate la groapa de gunoi sau, în cel mai rău caz, aruncate în mediul înconjurător.

Materialele plastice de unică folosinţă cum ar fi măştile de faţă, echipamentele medicale, pungile de cumpărături, căni de cafea şi folie alimentară, sunt fabricate din polimeri, care utilizează combustibili fosili ca material de bază.

Materialele plastice de unică folosință ajung adesea în oceane și constituie cea mai mare parte a poluării vizibile pe care s-ar putea să o vedeți adusă de valuri pe plajă.

Raportul a constatat că în fruntea listei se află companii precum ExxonMobil, o corporație de gaze, și Dow, un producător de produse chimice, alături de Sinopec, o companie petrolieră și chimică. Împreună, aceste trei companii sunt responsabile pentru 16% din deșeurile globale de plastic de unică folosință.

ExxonMobil, cea mai mare companie din lume în ceea ce privește generarea de plastic de unică folosință și poluarea, a contribuit cu 5,9 milioane de tone la problema poluanților din plastic, în timp ce Dow, cea mai mare companie chimică din lume, a creat 5,5 milioane de tone de deșeuri din plastic.

De asemenea, raportul a scos la iveală faptul că multe bănci și investitori la nivel mondial finanțează crearea plasticului de unică folosință prin cumpărarea de acțiuni la companiile-mamă care produc polimerii. Începând din 2011, bănci precum Barclays, HSBC și Bank of America au împrumutat aproape 24,5 milioane de euro acestor societăți-mamă, contribuind astfel în mod direct la criza climatică și la lupta împotriva materialelor plastice de unică folosință.

Dintre cele 20 de companii care s-au dovedit a fi cei mai mari poluatori, trei dintre ele au sediul în Europa și au o pagubă colectivă de 4,6 milioane de tone.

În următorii cinci ani, se estimează că extinderea planificată a producției de polimeri virgini va împiedica speranțele unei economii circulare a plasticului și, ca urmare, utilizarea plasticului de unică folosință ar putea crește cu până la 30%.

Această evoluție va afecta în mod negativ țările în curs de dezvoltare, deoarece aici ajung majoritatea materialelor plastice de unică folosință.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri