Jumătate de milion de gospodării din România vor avea fotovoltaice

Jumătate de milion de gospodării din România vor avea panouri fotovoltaice, în următorii 5 ani, în condiţiile în care există şi programe subvenţionate de stat, cum este Casa Verde, spune Claudia Griech, director general al E.ON Energie România.

„Dacă mă uit la segmentul rezidenţial, estimările noastre sunt că piaţa se va dezvolta în următorii 5 ani, ajungând undeva la o jumătate de milion de gospodării care vor avea panouri fotovoltaice, în condiţiile în care există şi programe subvenţionate de de stat, cum este Casa Verde, la nivel naţional. În acest moment, mai ales în segmentul rezidenţial, suntem la început. Am terminat anul 2023 cu un număr de aproximativ 1.500 de sisteme de panouri fotovoltaice vândute de noi, dar, în acelaşi timp, avem undeva la 12.000 de prosumatori pe care îi deservim. Cu toate acestea, Casa Verde este un program în care deja avem 5.000 de clienţi care ne-au selectat şi care urmează să fie instalaţi pe parcursul acestui an. Deci, vedem că există, pentru prima dată, o cerere din partea pieţei pentru soluţii de eficienţă energetică”, a menţionat Claudia Griech, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte clienţii business şi municipalităţi, şeful E.ON Energie România a menţionat că anul trecut a fost încheiat cu un număr de 360 de proiecte implementate.

„Avem încă aproximativ 50 de proiecte în implementare. Vorbim despre o producţie de 85 gigawatt-oră generată de aceste sisteme. Deci, există cu siguranţă interes pentru eficienţă energetică. În ceea ce priveşte piaţa de centrale termice, de exemplu, aş spune că acolo deja avem un parc propriu de peste 50.000 de de clienţi care au ales soluţia asta pentru reducerea consumului de gaze naturale, pentru a avea un consum mai eficient. Este o piaţă care se dezvoltă. Să nu uităm de pompele de căldură care sunt la început, dar am încredere că, atâta vreme cât se dezvoltă piaţa de panouri fotovoltaice, pompele de căldură vor veni cumva natural pentru clienţii care îşi vor produce energia proprie, tocmai pentru că cel mai eficient mod de utilizare a panourilor fotovoltaice este autoconsumul şi nu neapărat să dăm în reţea”, a mai spus Claudia Griech.

Potrivit acesteia, aproximativ 5-10% dintre sistemele fotovoltaice vândute „vor veni cu o rată de ataşament de pompe de căldură în următoarea perioadă”.

De asemenea, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) lucrează la o modificare a metodologiei de racordare şi am propus două principii, respectiv instituirea unei garanţii de 5% din valoarea ATR-urilor şi un principiu de acordare a avizelor tehnice de racordare pe bază de licitaţii.

„Lucrăm într-adevăr la o modificare a metodologiei de racordare. Este vorba despre schimbarea regulilor de racordare, pentru că trebuie să punem în balanţă şi să vedem exact ce ne dorim. Nu vor fi modificări doar pentru producătorii de energie din surse regenerabile, ci pentru toţi producătorii, în general. Ne dorim, din punctul de vedere al Autorităţii de Reglementare, mai mulţi megawaţi instalaţi în reţele, care să producă energie, care să genereze energie ieftină care să pună presiune pe preţ şi nu ne dorim foarte mulţi megawaţi pe hârtie, în proiecte care nu se vor finaliza sau au o rată mică de succes în ceea ce priveşte implementarea. De aceea am venit cu propunerea şi am organizat în cadrul Senatului, săptămâna trecută, o şedinţă de lucru, tocmai pentru că suntem în plin proces de transparenţă la Autoritatea de Reglementare cu această nouă metodologie de racordare. Am propus două principii: instituirea unei garanţii în valoare de 5% din valoarea ATR-urilor (avize tehnice de racordare n.r), lucrărilor din ATR, lucru care, cumva, să probeze bonitatea, interesul investitorului de a realiza acea investiţie, şi un alt principiu de acordare a avizelor tehnice de racordare, după un principiu de licitaţii. Deci un cadru concurenţial între doritorii de putere instalată în reţelele de distribuţie şi în reţeaua de transport, care să se facă pe principii de concurenţă, în funcţie de disponibilul care va fi arătat de un studiu de soluţie global pe care noi am propus să-l efectueze colegii de la Transelectrica”, spune preşedintele ANRE, George Niculescu.

El a adăugat că se derulează discuţii privind modul în care va fi realizat acest studiu global, care să cuprindă fiecare segment de reţea, să se ştie exact disponibilul pe fiecare segment de reţea în aşa fel încât să poate fi „monetizat şi materializat” disponibilul din reţele, în interesul dezvoltatorilor, al producătorilor serioşi de energie din surse regenerabile.

De la începutul anului, există autorizaţii de înfiinţare acordate pentru o putere de 132 de MW şi licenţă doar de 10 MW.

„Deci vedem că la licenţiere, după ce construcţia este gata, puterea instalată care vine la licenţiat este mult mai mică decât puterea instalată care vine la autorizaţie de înfiinţare”, a afirmat președintele ANRE.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri