Jumătate de miliard de persoane ar putea fi aruncate în sărăcie din cauza crizei dată de coronavirus

O jumătate de miliard de persoane în întreaga lume ar putea fi împinse în sărăcie pe fondul pandemiei coronavirusului, dacă statele în curs de dezvoltare nu primesc ajutor urgent, potrivit unui studiu al Organizației Națiunilor Unite și Oxfam International.

Cifra reprezintă 8% din populația lumii, potrivit raportului, care mai arată că ar fi prima dată când sărăcia globală a crescut în 30 de ani, la această scară.

Analiza a fost realizată de cercetătorii de la Kings College London și Universitatea Națională Australiană.

Organizaţia de caritate a făcut apel la liderii mondiali să cadă de acord asupra unui pachet de salvare economică pentru a menţine ţările în curs de dezvoltare şi comunităţile pe linia de plutire, înaintea reuniunilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale şi miniştrilor de finanţe din G20 săptămâna viitoare.

Un nou raport comandat de Oxfam sugerează o creştere a sărăciei între 6 şi 8% comparativ cu nivelurile din 2018, în timp ce guvernele îşi stopează economiile pentru a gestiona răspândirea noului coronavirus.

„Acest lucru ar putea da înapoi lupta împotriva sărăciei cu un deceniu şi chiar cu 30 de ani în unele regiuni, precum Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, se arată în raport.

Raportul constată că o scădere de 20% a veniturilor ca urmare a unei recesiuni cauzate de epidemia de virus ar putea împinge alte 548 milioane de persoane să trăiască cu sub 5,50 dolari pe zi, pragul internaţional al sărăciei stabilit de Banca Mondială pentru ţările cu venituri medii superioare.

Oxfam sugerează emiterea de granturi în numerar, mai mult sprijin pentru întreprinderile mici, precum şi suspendarea imediată a plăţilor datoriei ţărilor sărace.

Pentru a face aceasta, Oxfam sugerează ca FMI să emită 1 trilion de dolari în Drepturi Speciale de Tragere (DST) ca un stimulent economic global unic. De asemenea, organizaţia de caritate cere naţiunilor bogate să crească imediat sprijinul acordat celor mai sărace ţări şi să adopte taxe de urgenţă solitare.

La începutul acestei săptămâni, peste 100 de organizații caritabile la nivel mondial au solicitat anularea plăților datoriei pentru zeci dintre cele mai sărace țări din lume și reducerea sarcinilor datoriei în anii următori. De asemenea, Papa Francis a făcut apel la încetarea tuturor conflictelor și a propus anularea datoriilor acumulate de țările sărace, în cuvântarea ținută cu ocazia Paștelui Catolic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri