O nouă investigație realizată de Reuters a dezvăluit că Johnson & Johnson au știut timp de zeci de ani că pudra de bebeluși comercializată de ei conține azbest, o substanță cancerigenă periculoasă pentru sănătatea umană.
Peste 11.700 de reclamanți, inclusiv mii de femei cu cancer ovarian, susțin că pudra de talc comercializată de Johnson & Johnson a cauzat afecțiunile lor. Reuters a analizat mărturiile din cadrul procesului, depoziții, precum și mii de pagini de documente și rapoarte interne ale companiei. Conform agenției Reuters, din 1971 până la începutul anului 2000, pudra de talc comercializată de companie a testat uneori pozitiv pentru cantități mici de azbest, iar directorii companiei, administratorii minelor, oameni de știință, doctori și avocați au dezbătut problema, fără să o dezvăluie regulatorilor sau publicului.
„Documentele înfățișează și eforturi încununate de succes de a influența planurile regulatorilor americani de a limita azbestul în produse cosmetice cu talc și studii științifice despre efectele talcului asupra sănătății.”
Azbestul este des întâlnit sub pământ lângă talc, care este ingredientul principal utilizat în pudra de bebeluși. A fost o sursă de îngrijorare în cadrul companiei încă din 1957, când talcul contaminat a fost menționat pentru prima oară în cadrul unui raport.
Nu există niciun nivel sigur de expunere la azbest, conform Organizației Mondiale a Sănătății, substanța fiind periculoasă chiar și în doze foarte mici. Azbestul este cauza principală a mezoteliomului, un tip de cancer, această asociere fiind descoperită încă de la începutul anilor ’70.
The New York Times a analizat, de asemenea, sute de documente și interviuri cu avocați și oameni de știință, descoperind că directorii au propus noi proceduri de testare sau înlocuirea completă a talcului, în timp ce încercau să discrediteze studii care sugerau că pudra ar putea fi contaminată cu azbest. Un oficial al Administrației pentru Alimente și Medicamente a SUA a promis Johnson & Johnson că descoperirile incriminatorii vor fi arătate lumii „peste cadavrul meu.”
Johnson & Johnson susține în continuare că pudra de bebeluși nu a conținut niciodată azbest și că va face apel împotriva acuzațiilor aduse companiei.
În ultimii ani, compania s-a confruntat cu mai multe procese legate de pudra sa de bebeluși. În această vară, 22 de femei cu cancer ovarian au dat în judecată Johnson & Johnson, argumentând că compania a știut despre legătura dintre produsele sale și azbest și nu au făcut nimic în această privință. Ele au fost compensate cu 4.69 miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari verdicte de vătămare corporală din istorie.
Compania a mai pierdut două cazuri anul acesta, în California și New Jersey, intentate de oameni cu mezoteliom, un tip de cancer care este asociat cu azbestul.