Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon şi cel mai bogat om din lume, a anunţat luni pe contul său de Instagram că lansează ”Bezos Earth Fund” (Fondul Bezos pentru Planetă) în valoare de 10 miliarde de dolari pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
Bezos a precizat că va dona personal în contul fondului 10 miliarde de dolari ”pentru început” şi că primele subvenţii acordate cercetătorilor, activiştilor şi ONG-urilor vor fi atribuite în vara aceasta.
„Vreau să lucrez alături de alții, atât pentru a amplifica căile cunoscute, cât și pentru a explora noi modalități de combatere a impactului devastator al schimbărilor climatice. Putem salva planeta”, a spus Bezos în postare.
https://www.instagram.com/p/B8rWKFnnQ5c/?utm_source=ig_web_copy_link
Amazon are o amprentă enormă de carbon. Anul trecut, oficialii Amazon au declarat că gigantul din retail va acționa pentru ca 100% din consumul său de energie să provină din panouri solare și alte energii regenerabile până în 2030.
Retailerul online se bazează pe combustibili fosili pentru că foloseşte avioane, camioane și autoutilitare pentru a expedia miliarde de articole din întreaga lume. Angajaţii Amazon din sediul său din Seattle au criticat unele dintre practicile companiei şi au cerut oficialilor companiei să facă mai mult pentru a combate schimbările climatice.
Reţelele de servere ale Amazon, care a făcut din ”cloud computing” (informatică dematerializată) o altă sursă foarte importantă de profit, sunt totodată foarte mari consumatoare de energie.
Decizia miliardarului survine la 20 de zile după ce 300 de angajaţi ai Amazon au criticat compania, în special pe tema politicii sale de mediu.
Mai mult, după ce a câţiva angajaţi au criticat compania din cauza acestor probleme, gigantul de comerţ electronic i-ar fi amenințat pe cei care s-au exprimat public împotriva politicii de sustenabilitate a companiei.
Amazon a livrat 3,5 miliarde de articole prin propria rețea de livrare în 2019 și multe alte miliarde de pachete folosind alte companii de livrare. Activitatea companiei a generat aproximativ 44,4 milioane tone de dioxid de carbon în 2018 – cam la fel ca o țară mică.
În ciuda faptului că se numără printre cei mai bogați oameni din lume, Bezos a început să doneze recent bani pentru cauze așa cum au făcut și alți miliardari precum Bill Gates și Warren Buffett.