Japonia vrea sa investeasca in eficienta energetica in Romania

Oamenii de afaceri din Japonia sunt interesati sa intre pe piata din Romania cu tehnologii si proiecte de eficientizare energetica a cladirilor. Anuntul a fost facut in cadrul seminarului ”Oportunitati de afaceri in domeniul mediului”, desfasurat astazi la Camera de Comert si Industrie a Romaniei in prezenta ambasadorului Japoniei la Bucuresti, Natsuo Amemya. 

”In Japonia, exista categorii de constructii, corespunzatoare unor zone cu conditii meteo diferite. In functie de acestea, casele au standarde specifice de izolare si etansare. Temperatura in Bucuresti este asemanatoare celei din Sapporo, care este cel mai friguros dintre orasele mari din Japonia”, a explicat Satoshi Takakusa, vicepresedinte al companiei Japan Facility Solutions. Compania ofera solutii tehnologice de eficientizare energetica in special pentru cladiri de birouri si supermarketuri. Takakusa a aratat ca investitorii japonezi sunt interesati sa aduca in Romania tehnologii performante care sa reduca consumul energetic al cladirilor, contribuind simultan la scaderea cantitatii de emisii.  

In Japonia, legislatia din domeniul constructiilor a stabilit masuri de eficientizare energetica si valori stricte de consum, iar din anul 2008 proiectele de cladiri care nu respecta standardele impuse nu mai primesc autorizatie de constructie. 

Solutii pentru facturi mai mici

50-60% din energia consumata de casele japoneze este folosita pentru incalzirea apei, ceea ce a condus la identificarea de solutii pentru reducerea acestui consum. Una dintre tehnologiile foarte populare la niponi este o pompa de incalzire cu bazin care incalzeste apa in timpul noptii, cand costul energiei este mai mic, si ii mentine temperatura. 

Progresul tehnologic a permis reduceri importante si la nivelul consumului energetic al aparatelor de aer conditionat. In ultimii zece ani, acestea au ajuns sa consume cu 40% mai putina energie pentru racirea cladirilor. In plus, 60% din sursele de iluminat folosesc lampi fluorescente, care consuma mai putin decat cele traditionale. 

Potrivit reprezentantului Japan Facility Solutions, japonzii pot oferi solutii pentru cresterea eficientei energetice a termocentralelor, mai ales ca dintre statele dezvoltate, Japonia detine termocentralele cu cel mai mic consum. 

Prin programul Top-runner, introdus in 2008, japonezii au la dispozitie un sistem ce stabileste, pe categorii, care este produsul cu cel mai mic consum. In prezent exista 23 de categorii, incluzand frigidere, aparate de aer conditionat si televizoare. 

Japonezii, invitati sa finanteze proiectele romanesti

Reprezentantul Ministerului Economiei prezent la seminar a aratat ca Romania are in prezent proiecte la care participarea Japoniei este binevenita. ”Eu vad o oportunitate de colaborare in ceea ce priveste reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, dar si in proiectul Hidrocentralei de la Tarnita. De asemenea, avem Proiectul de stocare si depozitare a carbonului de la Turceni. Personal, consider acest proiect unul de importanta nationala. Suntem intr-o faza de inceput in care se elaboreaza studiul de fezabilitate, dar vrem sa-l promovam la Bruxelles pentru a obtine fonduri europene”, a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.  

Oficialul a precizat ca Romania este deficitara in ceea ce priveste promovarea fondurilor europene si exista permanent probleme legate de contributia financiara ce trebuie asigurata de partea romana. 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri