Pescarii japonezi au reluat vânătoarea de balene în scopuri comerciale pentru prima dată în peste 30 de ani.
La sfârșitul anului trecut, Tokyo a anunțat că se retrage din Comisia Internaţională privind Vânătoarea de Balene (International Whaling Commission, IWC) și că va relua pescuitul comercial în luna iulie a acsestui an.
Cinci nave au plecat din localitatea Kushiro, aflată în nordul Japoniei, ieri dimineață. În același timp, alte trei nave au părăsit Shimonoseki, în sud-vestul țării. Câteva ore mai târziu, două balene minke au fost aduse la mal. Unul dintre animale, cu o lungime de peste 8 metri, a fost băgat într-o hală unde pescarii au turnat pahare ceremoniale de sake peste corpul său, un ritual de purificare și celebrare a capturii.
Cele cinci vase vor omorî 227 de balene până la sfârșitul lunii decembrie, printre care se numără 52 de balene minke, 150 de balene Bryde’s și 25 de balene sei.
Japonia a atras critici internaționale după ce a ucis sute de balene în Oceanul Antarctic, sfidând legile internaționale în numele “cercetării științifice”. Japonia nu a făcut nici un secret că intenția cercetării sale este de a dovedi că populația de balene este suficient de mare pentru a susține vânătoarea comercială. Țara a recunoscut, de asemenea, că o mare parte din carnea de balenă ajunge să fie consumată.
Japonia nu va mai continua vânătoarea în Antarctica și o va practica doar în zona economică exclusivă a țării, cu participarea pescarilor din orașele Abashiri, Taiji, Ishinomaki și Minamiboso, care au o lungă tradiție legată de vânătoarea de balene.
Autoritățile speră că reluarea pescuitului comercial va reînvia interesul consumatorilor față de carnea de balenă. Însă consumul de carne de balenă a scăzut dramatic în ultimele decenii, de la 200.000 de tone pe an în anii ’60, la sub 5000 de tone anual în ultimii ani.
Însă ecologiștii spun că încercările politicienilor conservatori de a reînvia această industrie vor da greș, deoarece consumatorii nu mai sunt interesați în consumul de carne de balenă.